Dünyadaki çatışmalar Saraybosna'da ele alınacak

- Modern çatışma teorisini ele alan WARM Vakfı tarafından Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da yarın başlayacak "4. Warm Festivali", dünyadaki çatışmaları ve çözümlerini araştıran tarihçi, gazeteci ve sanatçıları bir araya getirecek - WARM Vakfı kurucusu ve Fransız yazar Ourdan: - "WARM'un çıkış yolu tüm dünyada meydana gelen çatışmaları ele almak. Tüm bu çatışmaları ele alırken de amacımız tarihçi, sanatçı, gazeteci, araştırmacı ve aktivistleri bir araya toplamak"

Google Haberlere Abone ol
Dünyadaki çatışmalar Saraybosna'da ele alınacak

SARAYBOSNA (AA) - Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da bu yıl dördüncüsü düzenlenecek "Warm Festivali" kapsamında, hem 1992-1995 yılları arasında yaşanan Bosna Savaşı hem de dünyada yaşanan çatışmaların çözümleri ve etkileri ele alınacak.

Saraybosna'da 28 Haziran-2 Temmuz tarihleri arasında yapılacak festivalde başta Avrupa olmak üzere Bosna Hersek, ABD ve Filipinler'den gelen 50 katılımcı dünyanın karşı karşıya kaldığı çatışmaları etkileyici fotoğraf sergileri, film gösterimleri ve akademik yaklaşımlarla masaya yatıracak.

Modern çatışma teorisini ele almak amacıyla 2012 yılında Saraybosna'da kurulan WARM Vakfı tarafından organize edilen festivali, vakfın kurucusu Fransız yazar ve belgesel yapımcısı Remy Ourdan AA muhabirine anlattı.

Ourdan, WARM'un 2012 yılında Saraybosnalılar tarafından kurulduğuna işaret ederek, "WARM'un çıkış yolu tüm dünyada meydana gelen çatışmaları ele almak. Tüm bu çatışmaları ele alırken de amacımız tarihçi, sanatçı, gazeteci, araştırmacı ve aktivistleri bir araya toplamak." dedi.

Vakfın, modern tarihin başları olarak nitelendirilebilecek yıllarda yaşanan Bosna Savaşı nedeniyle Saraybosna'dan başka bir yerde kurulamayacağını anlatan Ourdan, festivalin aslında WARM'un her yıl "geleneksel toplanması" şeklinde değerlendirdi.

Ourdan, festivalin tüm Bosna Herseklilere açık olduğunu ifade ederek, festivalde çatışma çözümleri üzerine araştırmalar yapan uzmanların da yer alacağını belirtti.

Bosna Savaşı boyunca yaşanan Saraybosna kuşatmasını birebir yaşadığını anımsatan Ourdan, "Saraybosna Paris'ten sonraki ikinci evim ve Paris kadar önemli benim için. Özellikle WARM söz konusu olduğunda Saraybosna çalışmak için son derece ilgi çekici bir şehir." diye konuştu.

Ourdan, geçen dokuz ay boyunca Musul'da bulunduğunu söyleyerek, "Oradaki savaş çok kötüydü, şiddet doluydu. DEAŞ savaşçıları vardı. Korkunçtu." dedi.

WARM isminin kendi içerisinde İngilizce savaş, rapor tutmak ve savaşı yaşamak kelimelerini barındırdığını belirterek, yakın zamanda Saraybosna'da daha geniş kapsamlı çalışmaların yapılacağı WARM Merkezi açmayı planladıklarını aktardı.

- İslam tarihi konulu sergi açılacak

Saraybosna'da beş gün devam edecek festival boyunca birçok sergi açılacak ve film gösterimi yapılacak. Festival kapsamında Brüksel'den İsabella Benoit ve Eli Barnavi tarafından düzenlenecek "İslam da Bizim Tarihimiz" (Islam, It's Also Our History) konulu serginin dikkat çekmesi bekleniyor.

Öte yandan festivalde Ourdan'ın "Kuşatma" (The Siege) isimli filminin gösterimi de Saraybosnalı izleyicilerle buluşacak.

Bu yıl festivalde Londra'dan Dr. Paul Lowe'un katılımıyla çatışma çözümleri üzerine akademik konferanslar da yapılacak, festivalin son gününde ise ABD'li foto muhabiri Ron Haviv'in de katılımıyla "Geçiş" (Transitions) konulu fotoğraf sergisi açılacak.

Yorumlar