Dünyada 2.4 Milyar insanın temiz tuvalete erişimi yok

19 Kasım, Dünya Tuvalet Örgütü’nün girişimi ve Birleşmiş Milletler’in resmi olarak tanıması sonucu Dünya Tuvalet Günü olarak kabul ediliyor.

Google Haberlere Abone ol
Dünyada 2.4 Milyar insanın temiz tuvalete erişimi yok
Sonhaberler | Haber Merkezi 

Dünya Tuvalet Günü’nün kabul edilmesinin en önemli nedenleri, dünyada 2.4 milyar insanın temiz ve güvenli tuvalete erişemiyor olması ve 1 milyar insanın da tuvalet ihtiyaçlarını hala açık alanlarda giderdiği gerçeği olarak gösteriliyor. Türkiye’nin bir numaralı çamaşır suyu markası Domestos ise küresel çalışmalarıyla Dünya Tuvalet Günü’nün farkındalığını arttırmayı hedeflerken, diğer yandan 2020 yılına kadar 25 milyon insanın iyileştirilmiş tuvaletlere erişimini sağlamak için çalışmalarına devam ediyor. Bu rakam bugüne kadar bir özel sektör kuruluşunun bu konuda açıkladığı en büyük taahhüdü oluşturuyor.

19 Kasım Dünya Tuvalet Günü ile, tüm dünyada tuvaletten kaynaklı sorunlarla ilgili farkındalık yaratılması hedefleniyor. Yetersiz hijyen ve fiziki şartlara sahip olan tuvaletler; salgın hastalıklara ve ölümlere yol açarken, bunların yanı sıra güvensiz fiziksel koşullar nedeniyle psikolojik sorunlardan, cinsel istismar ve saldırılara kadar birçok olumsuz toplumsal etki ortaya çıkıyor.

Bugün 7 milyar nüfuslu dünyada 2,4 milyar insan tuvalet ihtiyacını oldukça yetersiz hijyen ve fiziki şartlara sahip koşullarda , 1 milyar insan ise tamamen açık alanlarda karşılıyor. Hijyensiz ortamlarda enfeksiyon kaparak ölen insan sayısı ise yılda 2 milyonu buluyor.

Domestos, tüm dünyada tuvalet hijyeni sorununa dikkat çekmek ve çözümler üretmek için çalışmalarını sürdürüyor. Ev içi hijyen konusunda yıllardır farkındalık yaratma ve bilgilendirme kampanyalarıyla Türkiye’de hijyen kavramını temizliğin yerine koyan Domestos, milyonlarca insanın koşulları iyileştirilmiş tuvaletlere erişebilmesi ve hijyen konusundaki bilincin artması için dünyanın her yerinde ve Türkiye’de de bir çok çalışma yürütüyor.

Hedef 2020 yılına kadar 25 milyonun iyileştirilmiş tuvaletlere erişimini sağlamak

Domestos, verdiği eğitimler ve sürdürülebilir yeterli tuvalet tesisleri kurmak konusundaki destekleriyle, 2020 yılına kadar tüm dünyada 25 milyon insanın hijyenik ve koşulları iyileştirilmiş tuvaletlere erişimine katkıda bulunarak çözümün bir parçası olmayı hedefliyor.

Domestos ve Unilever Vakfı, UNICEF ile küresel ortaklığı çerçevesinde tuvalet ihtiyacını açık alanda karşılayan toplumlarda, ailelerin kendi tuvalet ve el yıkama ünitelerini inşa etmesini destekliyor. Hindistan’ın dört bölgesinde kurduğu Domestos Tuvalet Akademileri (DTA) ile yerel girişimcileri, sürdürülebilir yeterli tuvalet tesisleri kurmak konusunda eğitiyor ve destekliyor. Domestos, ayrıca, Vietnam, Güney Afrika, Endonezya, Orta ve Doğu Avrupa ile beraber Türkiye’de de hijyen eğitimlerini ve tuvaletlerin inşası ile onarımlarını içeren okul programları yürütüyor. Türkiye’de de bu konuda önemli çalışmalar yürüten Domestos, son olarak 2016 yılında başlattığı Okullara Domestos Bağışı projesi ile; yıl sonuna kadar 10.000 okula ulaşmayı hedeflerken, 3 yıl olarak planlanan proje sonunda toplamda 600 ton Domestos’un, tüm devlet ilk ve ortaokullarına gelen talep sıralamasına göre ulaştırılmasını hedefliyor. Domestos’un Türkiye’de gerçekleştirdiği bir başka çalışma olan Eğlen Öğren Hijyen projesi ile çocuklara kişisel hijyen koşulları için gerekli alışkanlıkları kazanabilecekleri eğitimler veriliyor. Proje ile bugüne kadar 31 ilde 465 bini aşkın çocuğa doğrudan ulaşıldı. 

 

Yorumlar