Dünya Kayıplar Günü

- Dünya Kayıplar Günü kapsamında, Saraybosna ve Belgrad'da etkinlikler düzenlendi

Google Haberlere Abone ol
Dünya Kayıplar Günü

SARAYBOSNA/BELGRAD (AA) - Dünya Kaylar Günü kapsamında, Bosna Hersek ve Sırbistan'da etkinlikler düzenlendi.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi gönüllüleri tarafından, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da düzenlenen etkinlikte, ülkede 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşta kaybolan kişilere dikkat çekmek için vatandaşlara üzerinde "Neredesin?" yazılı 7 bin siyah balon dağıtıldı.

Saraybosna'daki Uluslararası Kızılhaç Komitesi Sözcüsü Elmir Camic, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bosna Hersek'te yaşanan savaşın ardından 7 bin kişinin halen kayıp olduğunu belirterek, "En sevdiklerinin acısını 20 yıldan fazla yüreğinde taşıyan ailelerin hislerine ortak olmak istedik." dedi.

Bu arada, ülkede yaşanan savaş sırasında 35 binden fazla kişinin kaybolduğu ve bunlardan 7 bin kişinin izine rastlanmadığı bildirildi.

Uluslararası Kayıp Kişiler Komitesi (ICMP) verilerine göre, eski Yugoslavya'da doksanlı yıllarda yaşanan savaş sırasında en fazla Bosna Hersek'te olmak üzere yaklaşık 40 bin kişinin kaybolduğu ifade ediliyor.

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da da Dünya Kayıp Kişiler Günü kapsamında, Sırbistan Kayıp Kişiler Dernekleri Koordinasyonu tarafından konferans düzenlendi.

Sırbistan Kayıp Kişiler Dernekleri Koordinasyonu Başkanı Dragan Pjevac, burada yaptığı açıklamada, bölge ülkelerde toplam 10 bin 653 kişinin kayıp olduğunu ifade ederek, "kayıp kişi" olarak değerlendirilen çok sayıda cesedin kimlik tespiti için beklediğini anımsattı.

Gordana Ristic ise oğlu Davor Ristic'in 1999 yılında yaşanan Kosova Savaşı sırasında kaybolduğunu belirterek, "En azından bir mezarı olsun. Nerede gömülü olduğunu bileyim, istediğim zaman yanına gidebileyim." diye konuştu.

Ailelerindeki kayıp kişileri arayan vatandaşlar daha sonra, Tasmajdanskog Parkına yürüyerek, "Kayıplar nerede?" yazılı dövizler açtı.


Yorumlar