Dünya İnsani Zirvesi'nde Suriye konuşulacak

- AFAD Başkanı Oktay: - "Dünyanın bundan sonraki insani yardım stratejileri ve politikalarının belirleneceği zirvede, Suriye krizinde uluslararası yük paylaşımı yapılması, sürdürülebilir uluslararası yardım sistemi kurulması ve açık kapı politikamızın tüm ülkelerce benimsenmesi konularını gündeme taşıyacağız" - Zirvede, küresel insani sistemin karşılaştığı sınamalara yönelik çözüm önerileri geliştirilmesi, ayrıca insani yardım çabalarının geleceğine ilişkin gündem oluşturulması amaçlanıyor - Toplantı neticesinde 3 belgenin ortaya çıkması, eylülde ise BM Genel Kurulu öncesinde zirvenin sonuçlarına ilişkin rapor yayımlanması bekleniyor

Google Haberlere Abone ol
Dünya İnsani Zirvesi'nde Suriye konuşulacak

ANKARA (AA) - ENES DURAN / İLKAY GÜDER - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, "Dünya İnsani Zirvesi"nde bundan sonraki insani yardım stratejileri ve politikalarının belirleneceğini bildirerek, "Zirvede, Suriye krizinde uluslararası yük paylaşımı yapılması, sürdürülebilir uluslararası yardım sistemi kurulması ve açık kapı politikamızın tüm ülkelerce benimsenmesi konularını gündeme taşıyacağız." dedi.

Oktay, AA muhabirlerine, 23 ve 24 Mayıs'ta İstanbul'da gerçekleştirilecek "Dünya İnsani Zirvesi"ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

"AFAD ile yardım yapılan ülke konumundan, dünyanın her ülkesine yardımda bulunan ülke konumuna geldik." ifadesini kullanan Oktay, son dönemde sel, kıtlık, kuraklık, yangın, iç karışıklık gibi nedenlerle 5 kıtadaki 51 ülkeye insani yardım yaptıklarını söyledi.

Oktay, afet yaşanan ülkelerde arama kurtarma çalışmalarına katıldıklarını, bu alanda Türkiye'nin dünyada en başarılı ülkeler arasına girdiğini belirtti.

Türkiye'nin 2012, 2013 ve 2014'te en fazla insani yardım yapan üçüncü ülke durumunda bulunduğunu kaydeden Oktay, gayri safi milli hasıla bazında ise 2013'te yüzde 0,21'lik payla en cömert ülke olunduğunu dile getirdi.

Oktay, uluslararası iş birlikleri ve yardım faaliyetlerinin, Birleşmiş Milletler tarafından bu yıl ilki düzenlenecek "Dünya İnsani Zirvesi" organizasyonuna İstanbul'un ev sahipliği yapması sonucunu doğurduğuna işaret etti.

Dünyada ilk kez gerçekleştirilecek zirvenin önemine değinen Oktay, "Dünyanın bundan sonraki insani yardım stratejilerinin ve politikalarının belirleneceği zirvede, Suriye krizinde uluslararası yük paylaşımı yapılması, sürdürülebilir uluslararası yardım sistemi kurulması ve açık kapı politikamızın tüm ülkelerce benimsenmesi konularını gündeme taşıyacağız." diye konuştu.

- Çok paydaşlı katılım sağlanacak

"Dünya İnsani Zirvesi"nin İstanbul'da yapılması, 26 Eylül 2013'te BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun tarafından bildirilmişti.

İlk bölgesel istişare toplantısı 2014'te Fildişi Sahili'nde yapıldı. Burada ele alınan konular ışığında hazırlanan taslak, "Sentez Raporu" başlığıyla 9-11 Eylül 2015'te Berlin'de Tematik İstişare Toplantısı'nda nihai hale getirildi.

Ekim 2015'te ise Cenevre'de Küresel İstişareler Toplantısı düzenlendi. Türkiye, hazırlık sürecine katkılarını içeren "Ulusal Tutum Belgesi"ni BM'ye iletti.

Zirveye, BM üyesi ülkelerden resmi heyetlerin yanı sıra uluslararası ve bölgesel örgüt yetkilileri, parlamenterler, sivil toplum mensupları, akademisyenler, medya mensupları, özel sektör, gençlik ve krizden etkilenen kesimleri de kapsayan çok paydaşlı katılım sağlanacak.

Bireysel başvuru imkanı bulunmayan zirveye, ülkeler BM'nin davetiyle katılacak.

- Zirve bitiminde 3 belge ortaya çıkacak

Zirvede, tüm paydaşların katkılarıyla mevcut küresel insani sistemin karşılaştığı sınamalara yönelik çözüm önerileri geliştirilmesi, ayrıca insani yardım çabalarının geleceğine ilişkin gündem oluşturulması amaçlanıyor.

BM Genel Sekreteri Ban'ın gelecek 3 yılda somut ilerleme sağlanması çağrısı çerçevesinde toplanan zirve sonucunda, 3 belgenin ortaya çıkması bekleniyor.

Zirvenin sonunda yayımlanacak "Başkanlık Özeti" raporu ve ilgili tüm taraflarca yapılan taahhütlerin yer alacağı liste, zirvenin en önemli iki sonucu olacak.

Ayrıca eylülde BM Genel Kurulu öncesinde zirvenin sonuçlarına ilişkin bir de rapor yayımlanması öngörülüyor.

Yorumlar