Dünya Gençlik Orkestrası Tahran’da

- Dünya Gençlik Orkestrası ve Tahran Senfoni Orkestrası sanatçıları, Tahran'da klasik müzik konserleri düzenleyecek

Google Haberlere Abone ol
Dünya Gençlik Orkestrası Tahran’da

TAHRAN (AA) - Dünya Gençlik Orkestrası ve Tahran Senfoni Orkestrası sanatçıları, başkent Tahran’daki Vahdet Salonu’nda düzenleyecekleri klasik müzik konserleri için son provalarını Rudeki Konser Salonu’nda gerçekleştirdi.

Dünya Gençlik Orkestrası Şefi İtalyan Damiano Giuranna, Tahran Senfoni Orkestrası Şefi Loris Tjeknavorian ve Avusturya’nın Graz Üniversitesi’nde öğretim üyesi Nasir Heidarian üç gün sürecek konserin orkestra şefleri olarak sahnedeki yerlerini alacaklar.

- Genç Türk sanatçılar

Aralarında genç Türk müzisyenlerden viyolonsel sanatçıları Bilgütay Kaan Öztürk (27), Gökçe Bahar Oytun (26) ve Başak Cansel Çifçi'nin (24) yanı sıra keman sanatçıları Çağıl Çap (27) ve Bengisu Gökçe’nin (25) de aralarında bulunduğu İtalya, Fransa, Rusya, Arjantin, Ermenistan, Portekiz, Almanya, Avustralya ve Yunanistan’dan 45 sanatçı, yarın Vahdet Konser Salonu’nda icra edecekleri ilk konser için son provalarını tamamladı.

AA muhabirine konuşan Dünya Gençlik Orkestrası Şefi Giuranna (52), merkezi İtalya’da bulunan Dünya Gençlik Orkestrası’nın 2001 yılında kurulduğunu söyledi.

Dünya Gençlik Orkestrası'nın asıl hedefinin sadece müzik icra etmek olmadığını belirten Giuranna, “Müzik aracılığıyla dünya dostluğuna ve kültürel alış verişe katkı sağlamak istiyoruz.” dedi.

Giuranna, “Aralarında 5 Türk sanatçının bulunduğu 45 kişi ile Tahran’da konser vereceğiz. Orkestra grubumuzda 18 ile 28 yaşları arasında 10 ülkeden genç sanatçılar bulunuyor.” açıklamasında bulundu.

- "Müzik tercüman istemez"

Dünyanın çeşitli ülkelerinden genç sanatçıları ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını dile getiren Tahran Senfoni Orkestrası Şefi Tjeknavorian (79) da “Sanat, dünya insanlarına verilmiş ilahi bir hediyedir. Bu hediyenin en iyi tarafı, insanların sanat için bir araya gelmeleridir. Barış ve dostluğa katkı sağlayan sanat bir kişiye veya millete münhasır değildir.” diye konuştu.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden müzisyenlerle konser gerçekleştirmenin önemine işaret eden Tjeknavorian, “Müzik, insanların dinlerken tercüman istemediği ilahi bir dildir.” değerlendirmesinde bulundu.

- "Bizim için iyi bir deneyim"

Yaklaşık 14 yıldan bu yana müzik alanında çalıştığını belirten genç Türk müzisyenlerden viyolonsel sanatçısı Öztürk, “1 İtalyan ve 2 İranlı orkestra şefiyle sekiz gündür prova yapıyoruz. İtalyan, Alman ve İranlı bestecilerin eserlerini seslendiriyoruz. Bu orkestraya katılmamız bizim için çok iyi bir deneyim oldu.” dedi.

Bir diğer viyolonsel sanatçısı Çifçi de “Ben burada müziğin evrenselliğini vurgulamak istiyorum. Din, dil ve ırk ayırt etmeden dünya müziğini yapıyor ve hepimiz birbirimizin müziğini icra ediyoruz. Bunu gençlerin yapması ayrıca önem arz ediyor.” diye konuştu.

Yorumlar