Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü

- Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: - "Gelecek nesillere çok daha kötü bir dünya değil, aldığımız bir emanet anlayışıyla daha güzel bir dünya, daha güzel bir Türkiye bırakmak için gayret etmemiz gerektiği kanaatindeyim" - "Ormanlarda sadece çam dikmek, yangından korumak gibi bir çalışmanın içinde olmayacağız. Daha ileri bir noktaya gidiyoruz. Ormanları kırsal kalkınmanın lokomotifi olarak kullanalım"

Google Haberlere Abone ol
Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü

ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Gelecek nesillere çok daha kötü bir dünya değil, aldığımız bir emanet anlayışıyla daha güzel bir dünya, daha güzel bir Türkiye bırakmak için gayret etmemiz gerektiği kanaatindeyim." dedi.

Eroğlu, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Konferans Salonunda, 17 Haziran Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü dolayısıyla düzenlenen programda yaptığı konuşmada, çölleşmeyle, herkesin mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletlerin (BM) Dünya Çölleşmeyle Mücadele gününde bu yıl, "Dünyayı koru, araziyi iyileştir, insanı yaşat" temasını kullandığını ifade eden Eroğlu, "Biz de bu konuda Türkiye olarak elimizden gelen gayreti sarf edeceğiz." diye konuştu.

Şeyh Edebali'nin "İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın" sözünü hatırlatan Bakan Eroğlu, "Biz de diyoruz ki, her şey millet için, insan için fakat sadece insanı değil, bütün canlıları düşünmemiz lazım. Bütün yaratılanı seviyoruz yaradandan ötürü felsefesine sahibiz. Bu bakımdan dünyayı hep birlikte koruyacağız. Gelecek nesillere çok daha kötü bir dünya değil, aldığımız bir emanet anlayışıyla daha güzel bir dünya, daha güzel bir Türkiye bırakmak için gayret etmemiz gerektiği kanaatindeyim." ifadelerini kullandı.

Eroğlu, kuraklık ve çölleşmenin yol açtığı sorunlardan birinin göç olduğuna işaret ederek, yapılan bir araştırmaya göre Afrika'da 20 yıl içinde 60 milyon insanın göç edeceğinin hesaplandığını bildirdi.

Türkiye'nin Afrika, Balkanlar, Kafkaslar ve Orta Asya'ya çok ciddi destekler vererek, iş birliklerine gittiğini anlatan Bakan Eroğlu, Afrika'da yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verdi. TİKA ile DSİ olarak Afrika'da su kuyuları açtıklarını hatırlatan Eroğlu, ilk defa Cibuti'ye bir baraj inşa edeceklerini, çalışmaların tamamlandığını ve yakın bir zamanda ihale edileceğini söyledi.

Afrika'daki 13 ülke ile "Büyük yeşil duvar" adı altında bir proje başlattıklarını da ifade eden Eroğlu, söz konusu ülkelerden çok sayıda uzmanın Türkiye'ye davet edilerek, bu konuda yapılan çalışmaların aktarıldığını belirtti.

- "Ankara girişimi tarihe geçti"

Eroğlu, BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansının geçen yıl ekim ayında Ankara'da yapıldığını anımsatarak, "Bütün ülkeler oy birliğiyle Türkiye'yi dönem başkanı olarak seçti, inşallah biz de bu konuda başarılı olmak için önemli bir adım attık. Ankara girişimi adıyla... nasıl ki iklim değişikliğinde Kyoto var, çölleşmeyle mücadelede de Ankara girişimi tarihe geçti." dedi.

Bakanlık olarak günübirlik çözümlerden ziyade, eylem planlarıyla çalıştıklarını anlatan Eroğlu, şöyle devam etti:

"Kırsal alanda erozyonla mücadele etmek gerekir. O bölgenin içme suyu ve toprak kaybını önlemek için 'bin günde bin gölet yapalım' diye bir seferberlik başlattık. Hakikaten bir tanesi Kıbrıs'ta olmak üzere bin bir tane gölet yapıldı. DSİ bunu başardı, bu bir dünya rekorudur. 2019 yılı sonuna kadar 'bin 71 tane baraj, gölet, sulama tesisini bitirelim' diye söz verdik. Bunun da tarihini belirledik, 31 Aralık 2019 saat 16.59'a kadar baraj, gölet, sulama tesisi tamamen bitecek. Bu kuraklığa karşı çözüm, tarım için çok önemli."

- "28 eylem planı hazırladık"

Eroğlu, "Yılda akıp giden 500 milyon ton toprağı, 168 milyon tona indirdik. 130 milyon tona indirilmesi için 28 eylem planı hazırladık." dedi. Ağaçlandırma konusunda da çalışmaların sürdürüleceğini dile getiren Eroğlu, BM'ye "dünyadaki her insan için bir fidan olmak üzere toplamda 7 milyar fidanın Türkiye'de toprakla buluşturulacağı" yönünde söz verdiklerini ve bunu gerçekleştireceklerini söyledi.

- "Ormanlar milletindir"

Orman teşkilatına, "Ormanlar milletindir" talimatı verdiklerine işaret eden Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:

"Ormanlarda sadece çam dikmek, yangından korumak gibi bir çalışmanın içinde olmayacağız. Daha ileri bir noktaya gidiyoruz. Ormanları kırsal kalkınmanın lokomotifi olarak kullanalım. Hükümetimizin eylem planına girdi. 5 bin köye 5 bin gelir getirici orman seferberliği başladı. Bunu nasıl yapıyoruz? Türkiye'deki ormanların hepsi verimli ormanlar değil. Bir kısım bozuk ormanlar var açık alanlar var buralara ceviz, badem, fıstık çamı, gelir getirici ne varsa dikiyoruz. En yakın köy ya da mahalledeki hane sayısına parselliyoruz. Kaçar tane ağaç düşüyorsa, herkesin gözü önünde kura çekip dağıtıyoruz. Üç yıl bakımı, bütün masrafları orman teşkilatına ait, geliri 49 yıl vatandaşa ait olarak sertifikasını dahi veriyoruz, tapu gibi. İnşallah bunu 5 bin köyde 2019 yılı sonuna kadar gerçekleştireceğiz. Şu anda muazzam bir çalışma başladı. Cevizinden bademine, keçiboynuzundan aromatik bitkilere varıncaya kadar bu çalışmalar devam ediyor."

Şeyh Edebali'nin oğluna öğüdünü okuyan Bakan Eroğlu, "Biz geçmişten bu Türkiye'yi ödünç aldık, ama gelecek nesillere çok daha güzel bir Türkiye bırakmak hepimizin boynunun borcudur." dedi.

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Cihan Pektaş, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Recep Konuk, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş'in de birer konuşma yaptığı programa, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle ilgili bürokratlar ve davetliler katıldı.

Kum sanatçısı Ramazan Yumrutepe'nin gösteri yaptığı programda, çölleşmeyle mücadelenin öneminin anlatıldığı tanıtım filmi gösterildi.

Daha sonra Bakan Eroğlu, program kapsamında açılan Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü fotoğraf sergisini gezdi ve beraberindekilerle KKTC Su Temini Projesi'nin simülatörden üç boyutlu tanıtım filmini izledi.

- "Orman yangınlarında artış yok"

Çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Eroğlu, bir gazetecinin "Orman yangınlarındaki artış terör örgütlerinin kundaklamalarından mı kaynaklanıyor?" şeklindeki sorusunu, "Alakası yok. Bir artış da yok şu anda. Geçen seneyi son 50-60 yılın en düşük yangınıyla kapattık. Bu sene de arkadaşlar hazır. Şu anda herhangi bir sıkıntı yok. Kameralarımız var, orman muhafaza memurlarımız sürekli takip halinde, seyyar ekiplerimiz var. Böyle bir şey olduğu zaman yapan yakalanır, adalete teslim edilir, cezası çok ağır." sözleriyle yanıtladı.

Yorumlar