Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı: - "Çocuklarımızın, oyun oynamaları gereken yaşları tarlalarda, sanayide işçi olarak geçirmelerine karşı çıkıp, çocuk işçiliğiyle mücadelemizin kararlılıkla devam edeceğini vurguluyoruz" - "1999 yılında 10,3 olarak tespit edilen çocuk işçi oranı 2012 yılında 5,9'a kadar düştü, düşmeye de devam ediyor"

Google Haberlere Abone ol
Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü

ANKARA (AA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca, çocukların oyun oynamaları gereken yaşları tarlalarda, sanayide işçi olarak geçirmemeleri için çocuk işçiliğiyle mücadelenin kararlılıkla devam edeceği bildirildi.

Bakanlıktan "12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü" dolayısıyla yapılan açıklamada, Türkiye'nin 2006 yılında çocuk işçiliğiyle mücadelede örnek ülke seçildiği anımsatıldı.

Çocuk işçiliğinin önlenmesine yönelik projelerin hatırlatıldığı açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"7 pilot ilde bin 500 çocuğa ulaşmayı hedefleyen 'Türkiye'de Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Ortadan Kaldırılması Projesi'nde toplam 4 bin 858 çocuğa ulaşıldı. 'Tarladan Okula Projesi' ile 6 pilot ilde çocuk işçilerin yüzde 65'i okula döndürüldü. 'Çocuk İşçiliğinin Önlenmesinde Yerel Kaynakların Etkinleştirilmesi Projesi' yatırım programına alınıp 2012-2014 döneminde uygulandı. 2013'te ILO ile ortak başlatılan 'Fındık Tarımında Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Projesi' 2017 yılına kadar uzatıldı."

Yürütülen başarılı projeler sayesinde Türkiye'de çocuk işçiliği sayısının önemli oranda düştüğüne işaret edilen açıklamada, TÜİK tarafından 1999 yılında 10,3 olarak tespit edilen çocuk işçi oranının 2012 yılında 5,9'a kadar gerilediği, düşüşün devam ettiği vurgulandı.

Açıklamada, 4+4+4 eğitim sistemi, ders kitaplarının ücretsiz dağıtılması ve pek çok eğitim giderinin devlet tarafından karşılanmasının özellikle eğitim masrafları için çalışan, çalıştırılan çocukların çalışmasının önüne geçtiği belirtilerek, "Bilhassa tarımda mevsimlik işçi olarak çalıştırılan çocukların çalışmalarının önüne geçilmesi ve eğitimden geri kalmamaları için devletin tüm kademeleri seferber olmuş, denetimler artırılmış, mevsimlik işçi göçünün yoğun olduğu bölgelere geçici eğitim merkezleri kurulmuştur." ifadesine yer verildi.

Bir süre önce yasalaşan "Güvenceli Esneklik" uygulamasının çocuk işçiliğinin önüne geçeceğine dikkati çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu dünyanın çiçekleri çocuklar, aynı zamanda geleceğimizin de teminatı. Onların psikolojik ve sosyal olarak iyi koşullarda olmasını sağlamak devletimizin temel sorumluluklarından biridir. Çocukların yüzündeki gülümsemenin solmaması için hepimize görev düşüyor. Çocuklarımızın okula gitmesi, çocukluklarının gereği oyun oynamaları gereken yaşları tarlalarda, sanayide işçi olarak geçirmelerine karşı çıkıp, çocuk işçiliğiyle mücadelemizin kararlılıkla devam edeceğini vurguluyoruz."

Yorumlar