Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü

- Türk Toraks Derneği Çevresel ve Mesleki Akciğer Hastalıkları Çalışma Grubu, çocuk işçiliği sorunun, yoksulluk, çocuk emeğinin üretimde yer alması, nüfus, göç ve aile planlamasına ilişkin politikalarla birlikte ele alınması gerektiğini bildirdi

Google Haberlere Abone ol
Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü

İSTANBUL (AA) - Türk Toraks Derneği Çevresel ve Mesleki Akciğer Hastalıkları Çalışma Grubu'nca, çocuk işçiliği sorunun, yoksulluk, çocuk emeğinin üretimde yer alması, nüfus, göç ve aile planlamasına ilişkin politikalarla birlikte ele alınması gerektiği kaydedildi.

Derneğin Çevresel ve Mesleki Akciğer Hastalıkları Çalışma Grubu'nca, "Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü" kapsamında yapılan açıklamada, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün, bu seneki temayı "üretim zincirlerinde çalışan çocuklar hepimizin sorunu" olarak tanımladığı ifade edildi.

Çocukların, çalışma yaşının altında, ağır koşullarda ve tehlikeli işlerde çalıştırıldığı ifade edilen açıklamada, şöyle devam edildi:

"Günümüzde ne yazık ki çalışan çocukların yarıdan fazlası tehlikeli sayılan işlerde çalışmaktadır. Sektörel dağılıma bakıldığında, çalışan çocukların yüzde 59'u tarım alanında, geri kalanlar da endüstride, birçoğu da kayıt dışı olarak çalışmaktadır. Çalışan çocuklar iş ortamındaki tehlikeler dışında erken yaşlanma, malnütrisyon, depresyon, madde bağımlılığı gibi sorunlara da açık olmaktadır. Genellikle yoksul ve daha hassas çevrelerden gelen bu çocuklar, kayıt dışı oldukları için hiçbir koruyucu yasal düzenlemeden de faydalanamamaktadır. Çocuklar, işleriyle ilgili eğitimi alamamakta, mesleki ve sosyal açıdan geri kalmaktadırlar."

Türkiye'de kayıt dışı çalışma nedeniyle gerçek anlamda çalışan çocuk sayısına ulaşmanın mümkün olmadığı belirtilen açıklamada, küreselleşme sürecinde, giderek maliyeti düşürmeye zorlayan üretim sürecinin her yerde işçileri, küçük üreticileri ve işletmeleri, özellikle de çocukları sürekli mağdur ettiği ifade edildi.

Açıklamada, "Bu nedenle çocuk işçiliğiyle etkili bir şekilde mücadele edilmelidir. Çocuk işçiliğinin, altta yatan önemli nedenler olan yoksulluk, çocuk emeğinin üretimde yer alması, nüfus ve göç politikaları, aile planlamasına ilişkin politikalarla birlikte ele alınması gerekmektedir." değerlendirmesi yapıldı.


Yorumlar