Dolandırıcılar, KOSGEB kredilerine göz dikti

- Çağrı merkezleri üzerinden işletmeleri aratan dolandırıcılık çetesinin, "KOSGEB'ten destek çıkaracağız. 300-500 bin lira desteğiniz hazır." diyerek, girişimcileri kandırdığı ortaya çıktı - KOSGEB İstanbul İkitelli Müdürü Cebeci: - "Sadece kargo masrafı ödeyerek içinde bazı evrakların olduğu bir paketi işletmeye gönderen dolandırıcılar, işletmeciden de kargo görevlisine 500-600-800 lira civarında para vermesini istiyor. Yeni girişimciler de rakam düşük olduğu için '300 bin lira kredi gelecekse 500 lira vereyim ne olacak?' diye düşünerek kargo görevlisine bu parayı veriyor. Girişimci bir süre sonra dolandırıldığını anlıyor. Banka üzerinden para transferi yapılmadığı için bir delil de olmuyor" - "KOSGEB hiç bir zaman bir girişimciyi arayıp 'Paran hazır' demez. Desteklerimiz KOSGEB'in internet sitesinde şeffaf bir şekilde açık. Başvurular da online sistem üzerinden oluyor. Kargoyla herhangi bir evrak getirilip götürülmesi, evrak teslim edilmesi söz konusu değil"

Google Haberlere Abone ol
Dolandırıcılar, KOSGEB kredilerine göz dikti

İSTANBUL (AA) - HANİFE SEVİNÇ - Dolandırıcıların, KOSGEB'in yeni işletme açmak isteyenlere verdiği kredi uygulamasını kullanarak, çağrı merkezleri üzerinden aradıkları yeni girişimcileri "KOSGEB'ten destek çıkaracağız. 300-500 bin lira desteğiniz hazır." diyerek kandırdığı tespit edildi.

Her gün yeni yöntemler geliştirerek, vatandaşları kandırmaya çalışan dolandırıcılar, işletme açmak isteyen girişimcileri de hedef alıyor. KOSGEB'in girişimcilik eğitiminin ardından yeni işletme açmak isteyenlere verdiği 50 bin lirası hibe 100 bin lirası da 2 yıl sonra 24 ay taksit halinde ödemeli faizsiz kredi, dolandırıcıları harekete geçirdi.

KOSGEB İstanbul İkitelli Müdürü Özay Cebeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KOBİ'leri ve yeni girişimcileri dolandıran birtakım çetelerin olduğunu ifade ederek, çağrı merkezi üzerinden işletmeleri aratıp, mesaj attıran çete elemanlarının "KOSGEB'ten destek çıkaracağız. 300-500 bin lira desteğiniz hazır." diyerek, girişimcileri kandırdığını söyledi.

Sadece kargo masrafı ödeyerek, içinde bazı evrakların olduğu bir paketi işletmeye gönderen dolandırıcıların, işletmeciden de kargo görevlisine 500-600-800 lira civarında para vermesini istediklerini belirten Cebeci, şunları anlattı:

"KOBİ'nin de paraya ihtiyacı oluyor. '500 lira liradan bir şey olmaz.' diyerek kabul ediyor. Yeni girişimciler de rakam düşük olduğu için '300 bin lira kredi gelecekse 500 lira vereyim ne olacak?' diye düşünerek kargo görevlisine bu parayı veriyor. Girişimci bir süre sonra dolandırıldığını anlıyor. Banka üzerinden para transferi yapılmadığı için bir delil de olmuyor. Çağrı merkezlerindeki çalışanları da kandırıyorlar. '15 günlük deneme süreniz.' var diyerek, çalıştırıyorlar. Haberleri olana kadar da onları kullanıyorlar. Bu dolandırıcılar ciddi miktarda para kazanıyor."

- "Bu çetelere, simsarlara paralarını kaptırmasınlar"

Girişimcilerin ve KOBİ'lerin bu tür mesajlara ve telefonlara dikkat etmesi gerektiğini belirten Cebeci, şu uyarılarda bulundu:

"Bunlar bir çetedir. KOSGEB herhangi bir aracı kullanmıyor. KOSGEB hiç bir zaman bir girişimciyi arayıp 'Paran hazır.' demez. Desteklerimiz KOSGEB'in internet sitesinde şeffaf bir şekilde açık. Başvurular da online sistem üzerinden oluyor. Kargoyla herhangi bir evrak getirip götürülmesi, evrak teslim edilmesi söz konusu değil. Bu tarz uygulamayla karşılaştıklarında en yakın KOSGEB birimine başvursunlar. Gerçek bilgileri öğrensinler. Avrupa yakasında Cevizlibağ, Mecidiyeköy ve İkitelli'de birimimiz var. Anadolu yakasında da İMES sanayi sitesinde. Bu noktalara başvursunlar. Mutlaka doğru bilgiyi kaynağından alsınlar. Kesinlikle bu çetelere, simsarlara paralarını kaptırmasınlar."

Yorumlar