Doğu ve Batı Almanya'nın birleşmesinin 26. yılı

- Birleşme günü kutlamaları, Dresden'de gerçekleştirildi

Google Haberlere Abone ol
Doğu ve Batı Almanya'nın birleşmesinin 26. yılı

BERLİN (AA) - Almanya Demokratik Cumhuriyeti (Doğu Almanya) ile Federal Almanya Cumhuriyeti'nin (Batı Almanya) birleşmesinin 26. yılı resmi kutlamaları, Dresden kentinde yapıldı.

Semper Operası'ndaki program öncesinde, bina önünde toplanan Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar (PEGIDA) üyeleri, Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Başbakan Angela Merkel aleyhine sloganlar attı.

Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, operadaki etkinlikte, Avrupa'daki son dönem gelişmeleri ve Almanya'da başarılı olan göçmenlerin ülkeye kattığı değeri anlattı.

Türkiye'de FETÖ'nün darbe girişimine değinen Lammert, askerin içinde bir grubun, seçilmiş hükümeti indirmek istediğini, halkın karşı durmasıyla bunun başarısızlığa uğradığını dile getirdi.

Başbakan Merkel, yaptığı açıklamada, siyasi tartışmalarda karşılıklı hoşgörü gösterme çağrısında bulunarak, ''Almanya'nın birleşmesinin üzerinden geçen 26 yılda yeni sorunlar, yeni işler bizi bekliyor. Bu sorunların birlikte, karşılıklı saygı içinde ve farklı siyasi görüşleri kabul ederek çözülmesini diliyorum." ifadelerini kullandı.

Saksonya Eyalet Başbakanı Stanislaw Tillich de nezaketsiz protestoları eleştirerek, aşırı sağcıların propagandalarında kullandıkları kelimelerin nefret ve şiddetin fitilini ateşleyebileceğini kaydetti.

Tillich, protestolarda yaşananların, insana saygı ve yurtseverlikten uzak bir tutum olduğunu belirtti.

Yorumlar