"Dizilerdeki alkol sahneleri kaldırılmalı"

- Yeşilay Başkanı Öztürk: - "Toplum tarafından sevilen bir karakter dizide alkol tüketiyorsa bu olumlu bir davranış olarak algılanıyor ve özellikle gençler tarafından taklit ediliyor. Bunun önüne geçmek için dizilerde alkol özendirici sahnelerin yer almaması gerekiyor" - "Gençlerimize ve toplumumuza fayda sağlayacak, katkı sunacak ve insanlar arasındaki ilişkileri doğru davranışlar üzerinde güçlendirecek olumlu içeriklerin olduğu sahnelerin artırılması gerekiyor. Bu noktada Yeşilay uzmanları her zaman senarist, yapımcı ve yönetmenlerimize katkı sunmaya hazır"

Google Haberlere Abone ol
"Dizilerdeki alkol sahneleri kaldırılmalı"

İSTANBUL (AA) - Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, dizilerde alkol kullanımını özendirecek sahnelerin kaldırılması gerektiğini bildirdi.

Öztürk, yaptığı yazılı açıklamada, dizilerdeki kanuna da aykırı alkol sahnelerinin gençler üzerinde özendirici etkisi olduğuna dikkati çekerek, sektörü duyarlı olmaya davet etti.

Dünyanın en çok televizyon izleyen toplumlarından biri olan Türkiye'de dizilerin çok sevildiğini, izlenme rekorları kırdığını aktaran Öztürk, sosyal yaşantı üzerinde önemli bir güç olan televizyonun topluma etkisinin büyük olduğunu kaydetti.

Dizilerde alkol kullanımını özendirecek unsurların kullanılmaması konusunda senarist, yönetmen ve yapımcılara çağrıda bulunan Öztürk, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Özellikle çocuklar ve gençler, dizi karakterlerini rol model alıyor. Televizyon dizileri toplumun büyük kitlesi tarafından ilgi ile izleniyor. Üstelik bu kitle her sosyo-ekonomik çevreden, farklı bölgelerden, farklı eğitim düzeyinden oluşuyor. Dolayısıyla dizilerde aktarılan konular toplumun birçok kesiminin algısını çok kolay etkileyebiliyor. Toplum tarafından sevilen bir karakter dizide alkol tüketiyor ise bu olumlu bir davranış olarak algılanıyor ve özellikle gençler tarafından taklit ediliyor. Bunun önüne geçmek için dizilerde alkol özendirici sahnelerin yer almaması gerekiyor. Bu sahneler oldukça fazla. Bu sahneler, alkolü özellikle gençler üzerinde normalleştiriyor, üzüldüğünde alkol, mutlu olduğunda alkol alan dizi sahneleri izleyicileri de bu şekilde yönlendiriyor. Marka verilmese dahi alt metinlerle alkol endüstrisi reklamlarını yapıyor. Dünya Sağlık Örgütü bir kadehin dahi alkol bağımlılığına kapı araladığını belirtiyor. Bu sahnelerin önüne geçilmeli. Gençlerimize ve toplumumuza fayda sağlayacak, katkı sunacak ve insanlar arasındaki ilişkileri doğru davranışlar üzerinde güçlendirecek olumlu içeriklerin olduğu sahnelerin artırılması gerekiyor. Bu noktada Yeşilay uzmanları her zaman senarist, yapımcı ve yönetmenlerimize katkı sunmaya hazır” dedi.

- "Kanunlara aykırı uygulamalar kabul edilemez"

İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu kapsamında televizyonlarda yayınlanan dizi, film ve müzik kliplerinde alkollü içkileri özendirici görüntülere yer verilemeyeceğini belirten Öztürk, sadece marka göstermemenin yeterli olmayacağını, tümüyle alkol sahnelerinin yer almaması gerektiğini aktardı.

Öztürk, dizilerin denetimi konusunda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun denetimlerini sıkılaştırarak, bu alandaki çalışmalarını artırmasının gerekliliğine dikkati çekti.

Yorumlar