DİSK'ten basın açıklaması

- DİSK Genel Sekreteri Çerkezoğlu: - "15-16 Haziran büyük işçi direnişinin 46'ncı yılında yine sokaklarda, alanlardayız."

Google Haberlere Abone ol
DİSK'ten basın açıklaması

İSTANBUL (AA) - Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) tarafından 15-16 Haziran işçi direnişinin yıl dönümü dolayısıyla Kadıköy'de basın açıklaması yapıldı.

Yoğurtçu Parkı'nda gerçekleşen basın açıklamasına, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ile DİSK'e bağlı sendikalara üye işçiler katıldı.

Burada bir süre çeşitli sloganlar atılmasının ardından grup adına basın açıklamasını yapan Çerkezoğlu, "15-16 Haziran büyük işçi direnişinin 46'ncı yılında yine sokaklarda, alanlardayız." diyerek, şunları kaydetti:

"15-16 Haziran direnişi, DİSK'in kapısına kilit vurmak isteyen patronlara ve iktidara karşı işçi sınıfının başkaldırısıdır. Bundan 46 yıl önce, işçi sınıfının kendi elleriyle inşa ettiği biricik örgütüne, DİSK'e saldırmaya kalkanlar hak ettikleri yanıtı almışlardı. O dönemde meclise getirilen bir yasa ile DİSK'in varlığına son vermek, örgütlenme özgürlüğünü yok etmek isteyenlere işçilerin yanıtı inen şarteller, boşalan fabrikalar ve zapt edilen meydanlar, sokaklar olmuştu. 15-16 Haziran 1970'te işçi sınıfı masaya vurup 'artık yeter' demişti."

İşçilerin, önlerine çıkan tankları ve barikatları aşarak DİSK'e sahip çıkmaya çalıştıklarını ifade eden Çerkezoğlu, "Çünkü işçiler bilmekteydi ki DİSK'e sahip çıkmak ekmeğine, geleceğine ve onuruna sahip çıkmaktır. Patronlardan ve devletten bağımsız tek işçi konfederasyonu olan DİSK'i kapatarak işçileri sarı sendikalara mahkum etmeye kalkanlara karşı yüz binlerce işçi direnme hakkını kullanmıştı. Bu şanlı direnişin ardından örgütlenme özgürlüğünü gasp eden yasa Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. 15-16 Haziran büyük işçi direnişi; haklarımızı nasıl kazanacağımızı ve koruyacağımızı Türkiye işçi sınıfına gösteren bir derstir. O dersin konusu bellidir. Direnmek, direnmek, direnmektir." ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından bir süre slogan atan grup daha sonra dağıldı.

Yorumlar