Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Afganistan'da

- Çavuşoğlu, Afganistan Devlet Başkanı Gani tarafından kabul edildi - Çavuşoğlu, Afganistan İcra Kurulu Başkanı Abdullah ve Afganistan Dışişleri Bakanı Rabbani ile de bir araya geldi

Google Haberlere Abone ol
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Afganistan'da

KABİL (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Afganistan'a desteğinin devam edeceğini belirterek, "Biz kararlı destek misyonunun 2017 ve sonrasında da devam etmesinden yanayız. Afganistan'da 700'den fazla askerimiz var. Bu sayıyı azaltmayacağız. Eğer ihtiyaç olursa önümüzdeki süreçte hatta artırabiliriz." dedi.

Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere Afganistan'ın başkenti Kabil'e geldi.

Bakan Çavuşoğlu, ilk olarak Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani tarafından kabul edildi. Devlet Başkanlığı Sarayı'nda gerçekleşen görüşmede Türkiye-Afganistan ikili ilişkilerinin yanı sıra Afganistan'daki gelişmeler değerlendirildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, görüşmede Gani, Afganistan ile Türkiye arasındaki dostluk bağının uzun zamana dayandığını belirterek, Türkiye'nin Afganistan'a özellikle askeri alanda yaptığı yardımlar dolayısıyla teşekkür etti.

Bakan Çavuşoğlu da Türkiye'nin Afganistan'a yardımlarının ve ülkeye barışın gelmesi konusunda desteğinin süreceğini bildirdi.

Bakan Çavuşoğlu, resmi temasları kapsamında Afganistan İcra Kurulu Başkanı Abdullah Abdullah ile de bir araya geldi.

Görüşmede, Abdullah, Afganistan ile Türkiye arasında hem din hem kültür bağının olduğunu vurgulayarak, iki ülke ilişkilerinin daha da pekişerek devam etmesi temennisinde bulundu.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Çavuşoğlu da Türkiye'nin Afganistan'a her alanda destek verdiğini ve bundan sonra da yardımların artarak süreceğini aktardı.

- "Afganistan'ın kalkınması bizim için önemli"

Çavuşoğlu, ziyareti kapsamında Afgan mevkidaşı Selahaddin Rabbani ile de görüştü.

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, Türkiye'nin, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek istediğini ve Afganistan'da kalkınma projelerini desteklemeye devam edeceğini söyledi.

Afganistan'da yatırım yapan Türk firmaların sayısının arttığını görmekten mutluluk duyduğunu ve bu firmaların Afganistan'ın değişik alanlarında yatırım yapmaya teşvik edildiğini belirten Çavuşoğlu, "Afganistan ekonomisinin kalkınması bizim için çok önemli.'' diye konuştu.

Çavuşoğlu, Afgan güvenlik güçlerinin kapasitelerinin geliştirilmesine örnek olarak, Türkiye'nin Antalya'da kadın Afgan askerlere eğitim verdiğini anımsattı.

Türkiye'nin, Afganistan'da birlik ve beraberliğin sağlanmasına büyük önem verdiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Afganistan'da önümüzdeki süreçte gerçekleşecek seçim referandumunu da Türkiye olarak destekliyoruz." dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Afganistan'a desteğine ilişkin şunları kaydetti:

''Biz kararlı destek misyonunun 2017 ve sonrasında da devam etmesinden yanayız. Afganistan'da 700'den fazla askerimiz var. Bu sayıyı azaltmayacağız. Eğer ihtiyaç olursa önümüzdeki süreçte hatta artırabiliriz. Afgan halkının bizim Mehmetçiğimize ilgisinden dolayı mutluluk duyuyoruz. Tabi ki bu karşılıklı bir şeydir, bizim askerimiz Afganistan'ın huzuru için gelmiştir."

Bakan Çavuşoğlu, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) Afganistan'da kalkınma projelerinde önemli rol oynadığını ifade ederek, gelecek günlerde Hz. Mevlana'nın babasının türbesinin restorasyonunun da gerçekleştirileceğini söyledi.

Rabbani de Afganistan ile Türkiye arasındaki siyasi ilişkilerin şimdiye kadar iyi ve doğru bir şekilde sürdürüldüğünü söyledi.

Bakan Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmede terörle mücadele, ekonomi, ticaret, transit konularının ele alındığını dile getiren Rabbani, şunları kaydetti:

''Türkiye, 2001 yılından bu yana 277 milyon dolar Afganistan'a yardımda bulundu. Ayrıca iki ülke arasındaki ticaret hacmi 2012 yılında yaklaşık 3 yüz milyon dolara ulaşmıştı, bunu daha da artıracağız. Türkiye diğer taraftan eğitim konusunda da bize yardımcı oluyor, gerek askeri gerek sivil alanlarda olsun şu an Türkiye'de binlerce gencimiz eğitiliyor.''


Yorumlar