Dış politika, Türk siyasetinde etkili rol oynadı

Medya Takip Merkezi (MTM), tarafından hazırlanan raporda Kasım ayının siyaset gündemi belirlendi. Kasım ayında dikkat çeken başlık ise yankıları geçen yıldan başlayan ve devam eden Reza Zarrab davası oldu.MTM, Kasım ayı siyaset medya raporu...

Google Haberlere Abone ol
Dış politika, Türk siyasetinde etkili rol oynadı

Medya Takip Merkezi (MTM), tarafından hazırlanan raporda Kasım ayının siyaset gündemi belirlendi. Kasım ayında dikkat çeken başlık ise yankıları geçen yıldan başlayan ve devam eden Reza Zarrab davası oldu.

MTM, Kasım ayı siyaset medya raporu açıkladı. Rapora göre, Kasım ayı siyaset gündeminde dikkat çeken başlık Reza Zarrab davası oldu. Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yazılı basın, görsel basın ve internet medyasında toplamda 145 bin 557 haberle ilk sırada yer alan başlık oldu.

Reza Zarrab yargılanıyor

Türkiye ve dünya gündemini meşgul eden önemli başlıklardan biri Reza Zarrab davası oldu. Davada aralarında eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da bulunduğu toplam dokuz kişiye yönelik suçlamalar yer alıyor. Sanıklar, ABD’nin İran’a nükleer programı nedeniyle uyguladığı yaptırımları delmekle suçlanıyor. Siyasilerin önemli başlıklarından olan Zarrab davası, ay boyunca 23 bin 584 habere konu oldu.

NATO özür diledi

Kasım ayında siyasette öne çıkan bir diğer başlık ise NATO’nun Norveç’te düzenlediği komuta kontrol amaçlı Trident Javelin adlı tatbikatta yaşananlar oldu. Tatbikat sırasında Atatürk’ün fotoğrafı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ismi ’düşman taraf’ olarak gösterildi. Konuyla ilgili konuşan Erdoğan, Atatürk’ün resmi ve şahsının isminin düşman tarafta gösterilmesi üzerine tatbikatta yer alan 40 Türk askerini geri çektiklerini açıkladı. Yaşanan skandalın ardından NATO’dan en üst düzeyde resmi özür geldi. Uzun bir süre gündemde kalan ve hala yankıları devam eden NATO tatbikatında yaşanan skandal olay, toplamda 10 bin 256 haberde yer aldı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakınlarının, yurtdışına dolar gönderdiğine dair iddiaya ilişkin belgeler gösterdi. CHP grup toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu, Man adasında bir şirket kurulduğunu ve Erdoğan’ın yakınlarının oraya yatırım yaptığını iddia etti. Bu olayın ardından iki siyasi lider karşı karşıya geldi. Erdoğan olay karşısında sert tepki göstererek CHP’yi ana hıyanet partisi ve Kılıçdaroğlu’nu ’Mitomani’ yani yalan söyleme hastası olarak ilan etti. Karşılıklı polemiğe dönüşen ve etkileri hala devam eden olay medyada toplamda bin 767 haberle yansıma buldu.

Raporda ay boyunca öne çıkan diğer başlıklar ise TBMM Başkanlığı seçim süreci ve partilerin kongreleri ve açıklamaları olarak belirlendi.

Yorumlar