DERLEME İstanbul'daki terör saldırısına ilişkin haberlerimizi derleyerek yayımlıyoruz. Saygılarımızla AA

- Fatih Vezneciler'de saat 08.40'ta çevik kuvvet polisini taşıyan araçlara, bombalı araçla saldırı düzenlendi - Saldırıda, 7'si polis 11 kişi hayatını kaybederken, 36 kişi yaralandı - İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı saldırıya ilişkin soruşturma başlatırken, olayda kullanılan ve uzaktan kumandayla patlatıldığı üzerinde durulan aracın kiralandığı yer tespit edildi - Terör saldırısıyla ilgili 4 kişi gözaltına alındı - Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaralıları tedavi gördükleri Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ziyaret etti - Erdoğan: - "Bunun affedilir, bağışlanır hiçbir yanı yoktur. Teröristlere karşı da biz mücadelemizi de sonuna kadar yılmadan, usanmadan vereceğiz"

Google Haberlere Abone ol
DERLEME
İstanbul'daki terör saldırısına ilişkin haberlerimizi derleyerek yayımlıyoruz.
Saygılarımızla
AA

İSTANBUL (AA) - Fatih'in Vezneciler semtinde çevik kuvvet polisini taşıyan araçlara yönelik bombalı saldırıda 7'si polis 11 kişi hayatını kaybederken, 36 kişi yaralandı.

Vezneciler Şehzadebaşı Caddesi'nde saat 08.40'ta, yoldan geçen çevik kuvvet polisini taşıyan araçlara, bombalı araçla saldırı düzenlendi.

Saldırının ardından olay yerine çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Polis bölgede geniş güvenlik koridoru oluştururken, yaralılar ambulanslarla çevredeki hastanelere kaldırıldı.

Bu sırada, saldırının gerçekleştiği caddedeki şüpheli bir araç içindeki çanta, bomba imha uzmanı tarafından tedbir amaçlı kontrollü olarak fünyeyle patlatıldı. Çantada herhangi bir patlayıcı maddeye rastlanmadı.

- 5 kişi ağır yaralı

İstanbul Valisi Vasip Şahin, olay yerinde incelemelerde bulundu.

Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Saldırıda 7 polis, 4 vatandaşımız hayatlarını kaybetmiştir. 36 kişi de yaralanmıştır." dedi.

Ağır yaralı 2'si polis 5 kişinin hastanelerdeki tedavileri sürerken, 2 yaralı taburcu edildi.

Terör saldırısında polis memurları Emrah Pekdoğan, Gökhan Topçu, Duha Beker, Ramazan Kırboğa, Kadir Cihan Karagözlü ile Yaşar Özlem'in olay yerinde şehit olduğu belirlendi.

Vali Şahin, saldırıda yaralananları hastanede ziyaret etti. İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan da Adli Tıp Kurumu'nda terör saldırısında şehit düşen polislerin yakınlarıyla görüştü.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ da yaralıları hastanede ziyaret etti.

- 4 gözaltı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından saldırıya ilişkin soruşturma başlatıldı.

Olay yerinde, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu ile başsavcıvekilleri İrfan Fidan ve Önder Yaman ile 4 cumhuriyet savcısı incelemelerde bulunurken, soruşturma, terör ve örgütlü suçlar bürosu savcılarından Hasan Yılmaz'a verildi.

Olayda kullanılan ve uzaktan kumandayla patlatıldığı üzerinde durulan aracın kiralandığı yer tespit edildi. Yapılan incelemede, bombanın etkisinin arttırılması için demir bilyeler kullanıldığı belirlendi.

Savcılık, olay yerinde bulunan MOBESE kameralarını incelemeye alırken, aracı olay yerine getirip park eden kişi veya kişilere ulaşılmaya çalışılıyor.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri de olayla ilgili soruşturma çerçevesinde, 4 kişiyi gözaltına aldı. Şüpheliler İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan Caddesindeki yerleşkesine götürüldü.

- "Bu mücadele, kıyamete kadar sürecek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, olayın ardından İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Vali Şahin ile telefonda görüşerek, patlamaya ilişkin bilgi aldı.

Erdoğan Ankara'ya hareketinden önce de Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gelerek, bombalı saldırıda yaralananları ziyaret etti.

Yaralılarla görüşen ve sağlık durumlarına ilişkin yetkililerden bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hastane çıkışında açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bunun affedilir, bağışlanır hiçbir yanı yoktur. Teröristlere karşı da biz mücadelemizi de sonuna kadar yılmadan, usanmadan vereceğiz. Tabi ki şehitlerimiz var, ciğerimiz bu noktada hakikaten kan ağlıyor ama her şeyin bir bedeli var. İlk insanla başlayan bu mücadele kıyamete kadar sürecek. Bunun öyle şu anda bitti biter diye bir durum da yok. Bunun minimize edilmesidir aslolan. Bu konuda da gerek silahlı kuvvetlerimiz gerek emniyet teşkilatımız, gerek köy korucularımız hakikaten ortaklaşa çok ciddi bir mücadeleyi veriyorlar, vermeye de devam edeceğiz."

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Vezneciler'de meydana gelen terör saldırısına ilişkin yazılı açıklamasında da şunları aktardı:

"Mübarek ramazan ayının ikinci gününde, İstanbul'un kalabalık bir semtinde, cadde ortasında gerçekleştirilen bu menfur saldırının faillerinin hiçbir kutsallarının olmadığı ortadadır. Türkiye, ahlakı olmayan, kan ve acıyla beslenen bu terör canavarına asla boyun eğmeyecektir. Bugüne kadar pek çok defa canlı bomba, bombalı araç, çukurlara ve akla gelen her yere döşenen tuzaklı patlayıcılarla yapılan saldırılara maruz kalan Türkiye, terör karşısındaki dik duruşundan taviz vermeyeceğini, terörle mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğini tüm dünyaya göstermiştir. Vezneciler'deki patlama da sonuç vermeyeceği kesinlikle bilinen, hiçbir fikre, hiçbir inanca hizmet etmesi mümkün olmayan, sadece kan dökme amaçlı bir saldırıdan başka bir şey değildir. Türkiye, bugüne kadar hiçbir şehidinin kanını yerde koymamış bir devlettir. Bu saldırının failleri de döktükleri kanın bedelini mutlaka misliyle ödeyeceklerdir."

- Saldırı çevrede hasar oluşturdu

Bombalı saldırının etkisiyle Şehzadebaşı ve Damat İbrahim Paşa camileri, İstanbul Üniversitesinin fakülteleri, Doğu Türkistan Vakfı, 3 yıldır hizmet vermeyen bir otel, bazı iş yerleri ve araçlar hasar gördü. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin temizlik çalışmalarının ardından, camiler tekrar ibadete açıldı.

Polis ekiplerinin incelemelerini tamamlamasının ardından saldırıya uğrayan çevik kuvvet minibüsü, bombalı saldırıda kullanılan araç ile hasar gören bir araç brandaya sarılarak, çekici yardımıyla Topkapı otoparkına götürüldü.

İstanbul Üniversitesinin, Beyazıt'ta hizmet veren Siyasal Bilgiler, Edebiyat, Fen, Su Ürünleri, Hukuk, İletişim, Hasan Ali Yücel Eğitim ve Eczacılık fakülteleri ile Adalet Meslek Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulunda bugünkü bütünleme sınavları da yapılamadı. Sınavların tarihleri daha sonra açıklanacak.

Yorumlar