Deriner Barajı'ndan milli ekonomiye 500 milyon lira katkı

- Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: - "Deriner Barajı ve HES Projesi, dünya üzerindeki mühendislik harikaları arasında gösteriliyor"

Google Haberlere Abone ol
Deriner Barajı'ndan milli ekonomiye 500 milyon lira katkı

ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce inşa edilen, Türkiye'nin en yüksek barajı olan Deriner ve hidroelektrik santral (HES) tesisleri, ekonomiye bir yılda 500 milyon katkı sağladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Çoruh Nehri üzerinde yer alan çift eğrilikli beton kemer baraj tipinde inşa edilen Deriner Barajı, 249 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek, kendi sınıfında ise dünyanın üçüncü en yüksek barajı olma özelliğini taşıyor.

Bugün itibarıyla göl seviyesi, işletme programına uygun bir şekilde 389 metre kotunda olan Deriner Barajı tam kapasite ile çalışıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan barajda 24 Şubat 2012'de su tutulmaya başlandı. 249 metre gövde yüksekliğindeki barajın santral bölümü 4 üniteden oluşuyor.

Kurulu gücü 670 megavat olan Deriner Barajı, 2013'ten itibaren enerji üretmeye devam ediyor.

Deriner Barajı ve HES tesisleri, 1 Haziran 2015-1 Haziran 2016 döneminde milli ekonomiye 500 milyon liralık katkı sağladı.

- "HES'ler bir zaruret"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türkiye açısından HES projelerini hayata geçirmenin bir zaruret olduğunu belirtti.

Türkiye'nin enerji ithal ettiğine dikkati çeken Eroğlu, "Kendi kaynağımız olan bu enerjiyi değerlendirmek zorundayız. Tabiata dost yenilenebilir bu enerji kaynağına yatırım yapmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

Deriner Barajı ve HES tesislerinin bir yılda milli ekonomiye 500 milyon lira katkı sağladığını vurgulayan Eroğlu, "Deriner Barajı ve HES Projesi, dünya üzerindeki mühendislik harikaları arasında gösteriliyor. Bu dev proje 2012'de düzenlenen Mimar Sinan Uluslararası Proje Olimpiyatları Finalleri ve Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı'nda Mühendislik Projeleri Jürisi tarafından ödüle layık görüldü." bilgisini paylaştı.

Yorumlar