"Denizli horozu, süs hayvanı olsun"

- Denizli Horozu Yetiştiricileri Derneği Başkanı Sağlam: "Denizli horozunun süs hayvanı kategorisine girmesi için çalışma yapıyoruz, bu hayvanın papağan ile aynı kategoride değerlendirilmesi gerekiyor" - "Bu hayvan, eti, yumurtası için beslenmiyor. Önemli olan heybeti, renkleri ve ötüşüdür"

Google Haberlere Abone ol
"Denizli horozu, süs hayvanı olsun"

DENİZLİ (AA) - İBRAHİM SÜZER - Gür ötüşü ve heybetiyle bilinen Denizli horozunun, kümes hayvanı yerine süs hayvanı kategorisine değerlendirilmesi girmesi için çalışma başlatıldı.

Denizli Horozu Yetiştiricileri Derneği Başkanı Hasan Sağlam, kentte horoz yetiştirmenin bir gelenek olduğunu, Laodikya Antik Kenti'nde bulunan kabartmalara göre 2 bin yıllık geçmişi bulunan bu hayvanın gelecek kuşaklara aktarılması için çalıştıklarını belirtti.

Kentleşmenin getirdiği olumsuzluklar nedeniyle horozların artık evlerin çatılarına kurulan kümeslerde yetiştirilmeye başlandığına işaret eden Sağlam, fiziksel zorluklara rağmen yetiştirici sayısının arttığına işaret etti.

Yetiştiricilerin dernek çatısı altında toplanması sonrası kent genelinde 35 yetiştiriciye ulaştıklarını, ülkenin dört bir yanına yavru gönderdiklerini dile getiren Sağlam, dernek çatısı altında horozun genetik varyasyonlarını korumak ve geliştirmek için çalıştıklarını anlattı.

Yerli üç kanatlı ırkından birinin Denizli horozu olduğunu, 5 ana renge sahip hayvanın toplam 12 çeşidinin bulunduğunu dile getiren Sağlam, "Görsel olarak heybetli ve büyük olan bu hayvan, işitsel olarak da kulağa hitap ediyor. Denizli horozu, gür ve uzun ötüşüyle diğer kanatlı hayvanlardan ayrılır." dedi.

Denizli horozuna sahip çıkılması gerektiğini, bunun da yetiştirici sayısının artmasıyla mümkün olduğunu dile getiren Sağlam, horozun yasal olarak kümes hayvanı olması nedeniyle yetiştiriciliğin gelişemediğini savundu.

Yerel ırklara sahip çıkmak için ülke genelinde kurduklarını Süs Hayvanları Federasyonu'nun bu konuda bir çalışma başlattığına işaret eden Sağlam, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Denizli horozu yetiştiricileri bu hayvanla çiftlik uğraşı için değil, hobi olarak ilgileniyor. Bunun süs hayvanı kapsamına alınmasını istiyoruz. Bu konuda yasal değişiklikler için çalışma başlattık. Denizli horozunun da papağan ile aynı kategoride bir süs hayvanı olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Ev ve süs hayvanlarının üretim, satış, barınma ve eğitim yerleri hakkındaki yönetmelikte değişiklik talebiyle ilgili ön çalışmayı yapıyoruz. Federasyon çatısı altındaki diğer türler için istenen değişiklik talepleri de tamamlandığında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde girişim başlatacağız.

Denizli horozu, eti, yumurtası için beslenmiyor. Önemli olan heybeti, renkleri, görünüşü ve ötüşüdür. Çiftlik hayvanı olarak gözükmesi nedeniyle yetiştiricilik koşulları daha ağır. Süs hayvanı olması halinde barınma ve yetiştirme koşulları buna göre belirlenecek. Farklı bir bakış ve anlayışla ele alınacak."

Horozun süs hayvanı kabul edilmesi halinde bu hayvanların evcil hayvan dükkanlarında satışa sunulabileceğini, güzellik ve ötüş yarışmalarının düzenlenebileceğini söyleyen Sağlam, horozun çatı katlarında kurulan kümeslerde hijyen koşullarına dikkat ederek, dezenfeksiyon işlemlerini yaparak, sinek ve koku oluşturmadan yetiştirilmesinin mümkün olduğunu savundu.

Yorumlar