Denizlerin "Indiana Jones"u artık koruma altında

- Yüzgeci için avlanan sapan balığının korunması için ek önlemler alındı

Google Haberlere Abone ol
Denizlerin "Indiana Jones"u artık koruma altında

ANKARA (AA) - Kamçıya benzeyen kuyruğu nedeniyle "Indiana Jones" olarak da adlandırılan sapan balıkları, koruma altına alınan deniz canlıları arasına girdi.

Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) Genel Sekreterliğinin Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde düzenlediği "Dünya Vahşi Yaşam Konferansı"nda, bir köpek balığı türü olan ve aşırı avlanma nedeniyle nesli tükenme riske altındaki sapan balıklarının koruma altına alınması kararlaştırıldı.

Konferansta, 7 diğer köpek balığı türünün korunması için de ek önlemler alınmasına karar verildi. Bu türler arasında deniz şeytanı ve ipeksi köpek balığı da bulunuyor.

Her yıl yaklaşık 100 milyon köpek balığı, yüzgeçleri için katlediliyor. Köpek balığı yüzgeci, özellikle Uzak Doğu'da büyük rağbet görüyor.

Vahşi hayat uzmanları, denizlerin "Indiana Jones"u olarak bilinen sapan balığının kamçıya benzeyen uzun kuyrukları sayesinde kolayca ayırt edilip avlandığına dikkati çekiyor.

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) de "savunmasız" olarak nitelendirdiği sapan balığını, nesli tükenmek üzere olan açık deniz köpek balıkları arasında gösteriyor.

CITES, uluslararası ticaret nedeniyle soyları tehlike altına girmiş hayvan ve bitki türlerinin uluslararası ticaretinin, belirli kurallar dahilinde yapılmasına katkıda bulunuyor.

CITES'in 2013'te Tayland'da düzenlenen toplantısında da çekiç kafalı köpek balığı, okyanus tipi beyaz uçlu köpek balığı ve dik burunlu dev köpek balıkları koruma altına alınmıştı.

Yorumlar