Denizlerde av sezonunun başlaması

- "2016-2017 Su Ürünleri Av Sezonu"nun başlaması dolayısıyla Rumeli Feneri Balıkçı Barınağı'nda düzenlenen törene, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik'in yanı sıra İstanbul Valisi Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, Sarıyer Belediye Başkanı Genç ile çok sayıda balıkçı katıldı

Google Haberlere Abone ol
Denizlerde av sezonunun başlaması

İSTANBUL (AA) - "2016-2017 Su Ürünleri Av Sezonu"nun başlaması dolayısıyla, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in katılımıyla tören düzenlendi.

Rumeli Feneri Balıkçı Barınağı'nda düzenlenen törene, Bakan Çelik'in yanı sıra İstanbul Valisi Vasip Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ile çok sayıda balıkçı katıldı.

Törende konuşan Vali Şahin, balıkçılara hayırlı bir sezon dileyerek, denizleri koruma noktasında sektörün giderek bilinçlendiğini bunun da ürün çeşitliliğini artıracağını söyledi.

Şahin, batılı ülkelere göre Türkiye'de kişi başına düşen deniz ürünü tüketiminin oldukça düşük kaldığını ifade ederek, üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olan Türkiye'de bu oranın artırılması gerektiğini vurguladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bu konuda ciddi politikalar ortaya koyduğunun altını çizen Şahin, "İstanbul'da irili ufaklı 1978 balıkçı motoru bulunuyor, 11 bin civarında kişi sektörden ekmek yiyor. Hem insanlarımıza balık yediriyorlar hem de kendi rızıklarını kazanıyorlar. Denizlerin ağ atığı malzemelerinden temizlenmesi için bir proje başlattık. Denizin dibinde 125 noktada yapılan çalışmada yaklaşık 33 bin metrekare ağ çıkarıldı. Bu çalışmalar bu yıl da devam edecek." diye konuştu.

Vasip Şahin, bereketli bir sezon olmasını dilediğini ifade ederek, balıkçılara kazasız belasız bir sezon temenni etti.

Kadir Topbaş ise İstanbul genelinde yüzde 97 oranında ileri derece arıtma tesislerinin tamamlandığını vurgulayarak, bu sayede denizlerde hayatın yeniden oluştuğunu dile getirdi.

Türkiye'de yılda kişi başına 8 kilogram balık tüketildiğini belirten Topbaş, bunun daha da artırılabilmesi için çalışılması gerektiğini ifade etti.

Topbaş, Gürpınar'da 460 bin metrekarelik bir balık hali yaptıklarını anımsatarak, şöyle konuştu:

"Balıkçılarımız burayı çok uzak görmekteler. Onun için yeni düzenlemeler yapıyoruz. Balıkçılarımız, buradaki balıkları kara yoluyla oraya götürmenin zor olduğunu, 3,5 kilometrelik bir yola ihtiyaçları olduğunu söylediler. Yarın yardımcım gelip bu yol ile ilgili burada görüşmeler yapacak. Bize bir sorun geldiğinde bunu mutlaka çözmek zorundayız, biz bu millete hizmete geldik."

Tören sonunda balıkçılar için dua okundu.

Bakan Çelik ve beraberindeki heyet, denizlerden çıkan ürünleri konu alan sergiyi ziyaret etti.

Daha sonra Bakan Çelik, halka kendi eliyle balık ekmek dağıttı.

Yeni sezonun başlangıcı için düzenlenen kurdele töreni öncesinde ise kurban kesildi.

Bakan Çelik, Kıyı Emniyetine bağlı bir tekne ile tören alanından ayrıldı.





Yorumlar