Denizcilik ve Kabotaj Bayramı

- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Mersin Liman Başkanı Baştürk: - "Kabotaj Kanunu, denizlerimize sahip çıkılması bilincini yaratmasının yanında, denizciliğin gelişmesinde de mihenk taşı olmuştur" - "2023'e kadar Türk sahipli deniz ticaret filosunun tonaj bazında 50 milyon DWT'ye ulaşması ve dünyada ilk 10 ülke arasında yer alması, denizcilikte 100 bin zabit, 350 bin tayfa, 1 milyon amatör denizci sayısına erişilerek, uluslararası denizci istihdamına katkı sağlanması ve her 75 kişiden birinin tekne sahibi olmasını sağlayacak teşvik tedbirlerinin alınması hedeflenmektedir"

Google Haberlere Abone ol
Denizcilik ve Kabotaj Bayramı

MERSİN (AA) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Mersin Liman Başkanı Murat Harun Baştürk, "Kabotaj Kanunu, denizlerimize sahip çıkılması bilincini yaratmasının yanında, denizciliğin gelişmesinde de mihenk taşı olmuştur." dedi.

Mersin'de Denizcilik ve Kabotaj Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen tören, Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Mersin Liman Başkanı Baştürk, burada yaptığı konuşmada, 1 Temmuz 1926'da kabul edilen Kabotaj Kanunu ile yabancıların Türk denizleri üzerindeki 350 yıllık hakimiyetinin sona erdiğini bildirdi.

Kabotaj Kanunu ile Türk denizciliğinin ve ticaretinin önünün açıldığını ve Türk denizlerinin tamamen millileştirildiğini belirten Baştürk, bu bağlamda Kurtuluş Savaşı Zaferi sonrasında denizlerde de zafer kazanıldığını kaydetti.

Kabotaj Bayramı'nın 90. yıl dönümünü kutladıklarını anımsatan Baştürk, şunları söyledi:

"Dünyada olduğu gibi ülkemiz dış ticaret yükünün önemli bir bölümü deniz yolu ile taşınmaktadır. Bu anlamda denizciliğin geliştirilmesi için gerçekleştirilen yatırımlar ve bu alanda yürütülen politikalar, 'denizci millet, denizci ülke' kimliğini de sahiplenerek son yıllarda yoğunlaşmıştır. 2023'e kadar Türk sahipli deniz ticaret filosunun tonaj bazında 50 milyon DWT'ye ulaşması ve dünyada ilk 10 ülke arasında yer alması, denizcilikte 100 bin zabit, 350 bin tayfa, 1 milyon amatör denizci sayısına erişilerek, uluslararası denizci istihdamına katkı sağlanması ve her 75 kişiden birinin tekne sahibi olmasını sağlayacak teşvik tedbirlerinin alınması hedeflenmektedir."

Konuşmanın ardından, Refah Şehitleri Anıtı önüne kadar yürüyen protokol üyeleri ve katılımcılar, şehitler anısına denize çelenk bıraktı.

Yorumlar