Demokratik Kongo'daki tartışmalı seçim süreci

- Muhalefet lideri Katumbi, hükümetin kendisini öldürmeye çalıştığını ileri sürdü

Google Haberlere Abone ol
Demokratik Kongo'daki tartışmalı seçim süreci

WASHINGTON (AA) - Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde (DKC) kasım ayında yapılması planlanan devlet başkanlığı seçiminde adaylarından Moise Katumbi, hükümetin kendisini öldürmek için suikast düzenlediğini iddia etti.

AP'ye konuşan Katumbi, mayıs ayında Lubumbashi Mahkeme binası dışında bir polisin kendisine bilinmeyen bir madde enjekte ettiğini ve darpa uğradığını söyledi.

Suikast talimatının üst düzey yetkililerden geldiğini ileri süren Katumbi, “Halk arasındaki popülerliğimden korktukları için beni öldürmek istediler. Herkese DKC’de neler olup bittiğini anlatacağım.”dedi.

Ülkenin güneydoğusundaki bakır madeni açısından zengin Katanga bölgesinin eski valisi olan Katumbi, devlet başkanlığı için güçlü adaylar arasında gösteriliyor.

Katumbi, paralı asker tutmak, belgede sahtecilik ve devletin iç ve dış güvenliğini tehdit etmek suçlamalarıyla şimdiye kadar üç kez mahkeme karşısına çıktı. Yargılanmasına devam edilen Katumbi'nin 20 Mayıs'da tedavi için Londra'ya gitmesine izin verilmişti. Hükümetin Katumbi'nin başarısını engellemeye çalıştığını iddia eden binlerce kişi, muhalefet liderine atfedilen suçlamaları protesto amacıyla gösteriler düzenlemişti.

DKC Haberleşme Bakanı Lambert Mende, Katumbi’nin polis tarafından darp edildiği iddialarını reddetmişti.

Afrika kıtasındaki en büyük ülkelerden biri olan DKC'de yerel, genel ve devlet başkanlığı seçimlerinin yıl içinde yapılması planlanmıştı. Kasım ayında yapılması öngörülen devlet başkanlığı seçiminin mali sorunlar nedeniyle ertelenmesi gündeme gelmişti.

Devlet Başkanı Joseph Kabila, seçim tarihinin belirlenmesi ve finansal sorunların görüşülebilmesi amacıyla ulusal diyalog süreci başlatmak istemiş, muhalif 7 siyasi partinin tek çatı altında toplanmasıyla oluşan G7 grubu, 2001 yılından bu yana görevde bulunan Kabila'nın anayasaya aykırı olmasına rağmen yeniden seçilebilmek için böyle bir şeyi istediğini iddia ederek sürece katılmayacağını duyurmuştu.


Yorumlar