Demokratik Kongo'da ayrılıkçılarla mücadele

- DKC ve Uganda istihbarat paylaşımı konusunda anlaştı

Google Haberlere Abone ol
Demokratik Kongo'da ayrılıkçılarla mücadele

KASESE (AA) - Uganda ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DKC), iki ülkenin sınırında aktif faaliyet gösteren isyancı gruplara karşı ortak istihbarat güvenlik planı konusunda anlaşmaya vardı.

Kongo Devlet Başkanı Joseph Kabila ve Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, güvenlik ve Demokratik İttifak Güçlerine (ADF-Nalu) bağlı Ugandalı ayrılıkçılar meselelerini görüşmek üzere Uganda'da bir araya geldi.

Güvenlik istihbaratı paylaşımı konusunda anlaşan iki lider, petrol arama konusunda da ortak bir komite oluşturacaklarını belirtti.

Uganda, hükümet güçlerinin, ayrılıkçıların daha çok faaliyet gösterdiği Kongo'nun Beni kentinde, ADF-Nalu'ya karşı düzenlenen operasyonlara katılmasını önermişti.

DKC Ordu Sözcüsü Mak Hazukay Mongba sabah saatlerinde, Demokratik Kongo Silahlı Güçlerinin (FARDC) ülkenin doğusundaki Mwalika bölgesinde ADF-Nalu'ya bağlı Ugandalı ayrılıkçıların en önemli üslerinden birini ele geçirdiğini açıklamıştı.

Kongo'nun doğusu, bölgedeki geniş mineral yataklarını kontrol altına almak isteyen çeşitli silahlı grupların çatışmalarına sahne oluyor.

Uganda'da 1986'dan bu yana iktidarda bulunan Museveni rejimine karşı kurulan ve Demokratik Kongo'nun doğusunda 1995 yılından bu yana aktif olan ADF-Nalu, BM'nin terör örgütleri listesinde yer alıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü daha önce, Ekim 2014'ten bu yana 600'den fazla kişinin ADF-Nalu'nun saldırılarında yaşamını yitirdiğini açıklamıştı.

BM ile ordu, Ugandalı ayrılıkçıları yok etmek için Ocak 2014'te oluşturulan Sokola 1 Operasyonu'nu tamamlamak üzere 14 Mayıs'ta Usalama Operasyonu'nu başlatmıştı.

Yorumlar