Demirtaş'ın tutuklandığı terör soruşturması davası

- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen "terör soruşturması" kapsamında tutuklanan ve dosyası güvenlik gerekçesiyle Ankara'ya nakledilen eski HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi

Google Haberlere Abone ol
Demirtaş'ın tutuklandığı terör soruşturması davası

ANKARA (AA) - Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen terör soruşturması kapsamında tutuklanan ve güvenlik gerekçesiyle dosyası Ankara'ya nakledilen eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın yargılandığı davanın üçüncü celsesi başladı.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, Demirtaş, avukatları ve bazı HDP milletvekilleri katıldı.

Önceki gün başladığı savunmasına devam eden Demirtaş, davaya konu konuşmalarına ilişkin fezleke hazırlayan savcıların bir kısmının FETÖ mensubu olduğunun ortaya çıktığını belirtti.

Bu durumun yargılamaya gölge düşürdüğünü dile getiren Demirtaş, ülkeyi ve hükümeti tuzağa düşüren FETÖ mensuplarının hazırladığı fezlekelere itibar edilmemesi gerektiğini söyledi. Demirtaş, "Örgütün, siyasete ve yargıya yaptığı müdahalelerle neden biz sanık olarak yargılanıyoruz. Burada olsa olsa benim tanık olarak dinlenmem gerekiyordu." dedi.

İddianamede lehinde olan hususlara yer verilmediğini savunan Demirtaş, bu durumun adil yargılanma ilkesine aykırı olduğunu ileri sürdü.

Fezlekelerde, ülke ve millet düşmanı olarak yansıtıldığını ancak bu anlayışını gerçeği yansıtmadığını ifade eden Demirtaş, "Sanki Demirtaş ve arkadaşları bu ülke için hiçbir zaman iyi bir şey yapmamışlar da bir terör örgütü kurup yönetmeye çalışmışlar. Ülkenin barışı için çok büyük bir risk aldık ama bunlar basında yer almadı. İmralı'dan Kandil'e binlerce kilometre yol yaptık ama bunun reklamını yapmadık. Çözüm süreci, başarıya ulaşacaksa madalyayı birine takacaklardı. Başarısız olsa bunun hesabını bizden soracaklardı, bunu biliyorduk." diye konuştu.

- "6-7 Ekim olayları barbarlıktı"

Demirtaş, 6-7 Ekim 2013'te Diyarbakır'da 54 kişinin hayatını kaybettiği terör olaylarından sorumlu tutulduğunu anımsatarak, bu olaylara ilişkin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının Türkiye'deki bütün emniyet birimlerinden bilgi istediğini kaydetti.

Savcılığın diğer fezlekelere konu suçlamalar için aynı çabayı göstermediğini öne süren Demirtaş, şöyle devam etti:

"Neden savcılık bir, iki ve üç No'lu fezlekelere yönelik ek delil aramamış da sadece bu olaylara ilişkin 45 klasör delil arayışına girmiş? Çünkü burada özel bir yoğunlaşma var. Bunun siyasi bir tutum olduğu görülüyor. Yasin Börü'nün vahşice katledilmesi bir barbarlıktı, bunu yapanlar insanlıktan nasibini almamıştır. Eğer iddia edildiği gibi bu olayda katkım varsa aynı alçaklık bana da bulaşmıştır. Ancak bunu bana nasıl bulaştırmaya çalıştıklarını ispatlayacağım. Onun bir çocuk olarak annesi ve babasının acısı ne kadar kıymetliyse Gaziantep'te linç edilen HDP'li ile İzmir'de öldürülen partilinin annesi ve babasının da acısı o kadar kıymetlidir. Bu süreçte, 'Demirtaş'ın çağrısıyla sokağa döküldüler, 54 kişiyi katlettiler.' haberleriyle aleyhimde kampanya yürütüldü."

Demirtaş, 6-7 Ekim olaylarına ilişkin fezlekedeki suçlamalardan dolayı 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmasının talep edildiğini bildirerek, "Bu suça istinaden istenen cezanın infazını bitirdim ama hala tutukluyum. Kamuoyu zannediyor ki ben 54 kişinin katili olarak tutukluyum." ifadelerini kullandı.

Dokunulmazlığının kaldırılması ve yargılanmasına neden olan fezlekenin "örgüt üyeliğinden" hazırlandığını ancak iddianamede "örgüt yöneticisi" olarak suçlandığını belirten Demirtaş, "Örgüt üyeliği ve 6-7 Ekim olaylarını konu alan fezlekelerden tutukluyum ancak savcı, 'örgüt yöneticiliğinden' iddianame düzenlemiş. Fezlekede olmayan bir suçlamadan dolayı hakkımda iddianame hazırlanmış. Hakkımdaki 102 fezleke arasında, 'örgüt yöneticiliği' diye bir suçlama yok. Tutuklanma gerekçemde de böyle bir suçlama yer almıyor." savunmasını yaptı.

- FETÖ, çözüm sürecini hedef aldı

Savunmasında, 15 Temmuz darbe girişiminden önce yargıdaki FETÖ yapılmasına da değinen Demirtaş, örgütün çözüm sürecini yürüten tarafları hedef aldığını söyledi.

Demirtaş, "Cemaatin (FETÖ) amacı çözüm sürecini bitirmek ve taraflar arasında güvensizlik oluşturmaktı. Güvenlik konusunda tarafların daha kaygılı hale gelmesi ve sürecin bitirilmesi amaçlandı. Allah var, çözüm sürecinde hükümet de çaba sarf etti, bu doğru, ellerini taşın altını koydular." şeklinde konuştu.

Duruşmaya ara verildi.

Yorumlar