DEAŞ'ın Başika'daki tünelleri

- Peşmerge güçleri tarafından kontrolü sağlanan Başika'da, terör örgütü DEAŞ'a ait tüneller ortaya çıktı

Google Haberlere Abone ol
DEAŞ'ın Başika'daki tünelleri

MUSUL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçleri tarafından kontrolün sağlandığı Musul'un kuzeydoğusundaki Başika kasabasında, terör örgütü DEAŞ'a ait tüneller ortaya çıkmaya başladı.

Ağırlıklı olarak Hristiyan ve Ezidilerin yaşadığı, Musul kent merkezine 20 kilometre mesafede yer alan Başika kasabası, 27 ay boyunca DEAŞ'ın elindeydi. Sivillerden tamamen arındırılan kasaba merkezindeki teröristlerin, uluslararası koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarından korunmak için evlerin altında tünel kazıdıkları ortaya çıktı.

Kasaba merkezinin doğusundaki Rabia Mahallesinde Peşmerge güçleri tarafından ortaya çıkarılan bir tünelin 200 metre uzunluğunda ve 1.5 metre yüksekliğinde olduğu belirtildi.

Bölgedeki Peşmerge güçleri söz konusu tünelin kasabadaki birçok stratejik ve yüksek binanın altından geçtiğini ve kollara ayrıldığını kaydetti. Hava saldırılarından korunmak isteyen DEAŞ mensuplarının haftalarca kalabilecek şekilde erzak depolayıp, yatacak özel yer yaptıkları tespit edildi.

Militanların tünellere elektrik kablosu çekerek kendilerine tam yaşanılabilir bir alan yaratmaya çalıştıkları gözlendi.

DEAŞ militanlarının, güvenlik güçlerine farklı binaların çatılarından saldırdıktan sonra söz konusu tünelleri kullanarak güvenli bölgelere veya başka binalara sığınmaya çalıştıkları aktarıldı.

Başika'nın tamamen kontrol altına alınmasına rağmen, henüz nerede olduğu tespit edilmeyen tünellerden dolayı yer yer militanlar, Peşmerge güçlerine saldırıp daha sonra gizleniyor. Bu yüzden sokak aralarında bazen çatışmalar çıkıyor.

- Doğu bölgesi tamamen geri alındı

DEAŞ'ın Musul'un doğusunda elinde tuttuğu son kasaba Başika'ydı. Buranın alınmasından sonra örgütün kentin doğu bölgesi üzerindeki tehdidi ortadan kaldırıldı.

Terör örgütü DEAŞ, 3 Ağustos'ta merkezinde 35 bine yakın kişinin yaşadığı Başika kasabasını ele geçirmişti.

Yorumlar