DEAŞ karşıtı koalisyonun sözcülerinden Albay Dorrian:

- "DEAŞ'ın elinde, patlayıcı madde taşıyabilen basit düzenekli insansız hava araçları olduğunu görüyoruz; bunlar, bölge için yeni bir tehdit değil" - "Musul operasyonu, Irak hükümetinin koordinasyon ve yönlendirmesi altında yürütülüyor"

Google Haberlere Abone ol
DEAŞ karşıtı koalisyonun sözcülerinden Albay Dorrian:

WASHINGTON (AA) - DEAŞ karşıtı koalisyonun sözcülerinden Albay John Dorrian, Suriye'deki terör örgütlerinin ordu üretimi olmayan insansız hava araçlarını silahlandırmayı artık öğrendiklerini belirterek, "DEAŞ'ın elinde, patlayıcı madde taşıyabilen basit düzenekli insansız hava araçları olduğunu görüyoruz; bunlar, bölge için yeni bir tehdit değil." dedi.

DEAŞ karşıtı koalisyonun sözcülerinden Albay Dorrian, Irak'ın başkenti Bağdat'tan video konferans yoluyla bağlandığı Pentagon'daki basın mensuplarına, DEAŞ'la mücadele kapsamındaki son gelişmeleri değerlendirdi.

Suriye'deki terör örgütlerinin, ellerinde daha önce gözetleme için kullandıkları basit düzenekli insansız hava araçlarını silahlandırmayı artık öğrendiklerini anlatan Dorrian, bu konuya önem verdiklerini ve gerekli tedbirleri aldıklarını söyledi.

"DEAŞ'ın elinde, patlayıcı madde taşıyabilen basit düzenekli insansız hava araçları olduğunu görüyoruz; bunlar, bölge için yeni bir tehdit değil." ifadelerini kullanan Dorrian, çok ucuz bedellerle internet üzerinden alınan ticari ve eğlence amaçlı insansız hava araçlarına patlayıcı madde yüklenmesi sonucu tahribat meydana getirebilecek bir silahın ortaya çıkarılabildiğini belirtti.

- Amazon'dan dahi alınabiliyor

Dorrian, Amazon gibi alışveriş sitelerinden dahi temin edilebilen ve gözetleme amaçlı olarak Suriye ve Irak'ta DEAŞ ve benzeri örgütlerce kullanılan çok sayıda insansız hava aracını şimdiye kadar düşürdüklerini hatırlattı. Ayrıca, son günlerde patlayıcı taşıyan basit düzenekli insansız hava araçlarını da vurduklarını ifade etti.

Adının açıklanmasını istemeyen bir Pentagon yetkilisi ise 2 Ekim'de bu şekilde Peşmerge güçleri tarafından düşürülen insansız hava aracının, Peşmerge güçlerinin ellerindeyken patladığını, bu olaydan yola çıkarak bu insansız hava araçlarının üzerindeki patlayıcıların uzaktan kumanda ile yönetiliyor veya zamanlayıcı taşıyor olabileceği sonucunu çıkardıklarını bildirdi.

Bu olayın ardından bölgedeki tüm Amerikan ve koalisyon askerlerine bu insansız hava araçlarını almamaları uyarısı gönderdiklerini belirten yetkili, bu araçların 200-250 gram ağırlığında olduğunu kaydetti.

Amerikan medyasında yer alan haberlerde ise patlayıcı taşıyabilen basit düzenekli insansız hava araçlarının, DEAŞ'ın yanında Hizbullah tarafından da kullanıldığı bilgisine yer verildi.

- Musul operasyonu

Irak hükümetinin Musul operasyonu sebebiyle ortaya çıkabilecek göçmen dalgasına hazırlık amacıyla kentin etrafından 20 yeni kamp inşası için BM ile de koordinasyon içerisinde plan yaptığını anlatan Dorrian, koalisyonun da bu çalışmaya destek verdiğini ifade etti.

Albay Dorrian, Musul operasyonunun tamamen Irak hükümetinin koordinasyon ve yönlendirmesi altında yürütüldüğü vurgusunu da yaptı.

Dorrian, bir soru üzerine, Musul operasyonuna ilişkin, Türkiye ile Irak arasında diplomatik yaklaşımın önemli olduğunu belirtti. Başika'daki Türk askerinin statüsüyle ilgili Irak yönetimi nezdinde gündeme gelen soru işaretleri gündeme gelmiş, Türkiye ise Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin davetiyle adımların atıldığını dile getirmişti.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, son açıklamasında Türkiye'nin Başika'daki varlığının, Musul'un kurtarılmasıyla ilgili Irak merkezi hükümetinin bilgisi, oradaki yerel unsurların ve zamanın Musul Valisi ile Musul'u DEAŞ'tan kurtarmak için mücadele eden unsurların çağrısı üzerine başladığını anımsatarak, "Türkiye, uluslararası koalisyonun diğer ülkeleri gibi orada eğit-donat faaliyetleri içerisinde, Musul'u kurtaracak olan insanları eğitmiştir." ifadelerini kullanmıştı.

abd

Yorumlar