"Darbeyi yapanlar çağdaşlıktan bahsedemez"

- Makedonya'daki Kalkandelen Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzeti: - "Darbeyi yapanlar, onları destekleyenler demokrasiden, insan haklarından ve çağdaşlıktan bahsedemez"

Google Haberlere Abone ol
"Darbeyi yapanlar çağdaşlıktan bahsedemez"

ÜSKÜP (AA) - CÜNEYT DAVUT - Makedonya'daki Kalkandelen Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin İzeti, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin "Darbeyi yapanlar, onları destekleyenler demokrasiden, insan haklarından ve çağdaşlıktan bahsedemez." dedi.

İzeti, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türkiye'deki darbe girişiminin sadece bedenen ve aklen değil, ruhen ve kalben de herkesi yıprattığını söyledi.

Başta Arnavutlar olmak üzere, dünyanın büyük bir kesiminin Türkiye'yi "ağabey ya da baba" olarak gördüğünü kaydeden İzeti, "Türkiye Cumhuriyeti'ne gelen herhangi bir zarar, bizim kimliğimize ve varlığımıza da gelen bir zarardır." ifadelerini kullandı.

İzeti, darbe girişimi ile Türkiye'ye verilmek istenen zararın uzun zamandır zaten yapıldığına işaret ederek, yasa dışı ve yeraltı düşüncelerle hareket eden akılların hem Türkiye'ye hem de dünyadaki Müslümanların kurumsal hayatına zarar verdiğini dile getirdi.

FETÖ'nün Türk Silahlı Kuvvetlerini (TSK) yıpratma çabasının en tehlikeli girişimlerden biri olduğunu vurgulayan İzeti, 20-30 yıldan itibaren değişik kademelerde bu tür girişimleri bulunan FETÖ'nün, son dönemde kendi halkını öldürebilecek düzeyde gözünün karardığına dikkati çekti.

- "Erdoğan mazlumların sesi"

Son zamanlarda Arnavut dünyasından konuyla ilgili değişik sesler yükseldiğini ve farklı kesimlerden propagandalar olduğunu belirten İzeti, demokratik herkeste "Türkiye'de halk tarafından seçilmiş bir hükümet ile kurumlar var ve bunlara karşı militan bir şekilde darbe yapıldı." düşüncesinin hakim olması gerektiğini vurguladı.

İzeti, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı sevmeyebilirsiniz ama o cumhurun seçtiği bir başkandır. Demokratik ve çağdaş şekilde düşünen bir insanın Erdoğan'a saygı duyması gerekir. Cumhurbaşkanının iktidarına son verilmesi ancak seçimlerle olabilir. Darbeyi yapanlar, onları destekleyenler demokrasiden, insan haklarından ve çağdaşlıktan bahsedemez." ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın sadece Türkiye'nin cumhurbaşkanı olarak değil, tüm Müslümanların ve dünyadaki mazlumların sesi olarak görüldüğünü aktaran İzeti, hükümete yapılan darbe girişimi olmakla birlikte bu girişimin kendi halkını hiç düşünmeden, halkın parasıyla alınan silahları halka doğrultmuş bir çetenin işi olduğuna dikkati çekerek, yaşananlardan önemli ders çıkarılması gerektiğini kaydetti.

- Türk halkı destan yazdı

Türk halkını darbe girişimine verdiği cevap için kutlayan İzeti, "Hürriyet anlayışının silahların karşısında nasıl durabileceğini gösterdiler ve dünyaya bir destan yazdılar." dedi.

İzeti, farklı siyasi görüşlerden insanların o gece sokaklarda milli iradeyi savunduğunu aktararak, "Bu olay dünya tarihinde en önemli olaylardan biridir. Siyaset felsefesi açısından çok derin analiz edilmesi gereken bir meleseledir. Bu örgüt nasıl ortaya çıktı, nasıl bu kadar güçlendi, bizim zaaflarımız nelerdir, nasıl hareket etmemiz gerekir ve nerede yanlış yaptığımız sorularının cevaplarını bulmamız gerekir." ifadelerini kullandı.

Günümüzde dini cemaat kılıfını kullanan bu tür kabul edilemez girişimlerin en büyük zararı İslam anlayışına verdiğini dile getiren İzeti, "Her zaman demokrasinin yanında olduğumuzu bildirmemiz lazım." diye konuştu.

İzeti, son yıllarda Türkiye'nin Balkanlarla özel olarak ve yoğun şekilde ilgilendiğini, bu nedenle buradaki halkın Türkiye ile daha fazla ilgilenmeye başladığını vurgulayarak, "Düşünen, dünyayı değerlendiren, komşusunun, yakının durumunu hisseden kişiler olarak mutlaka demokrasinin yanında olmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar