"Darbenin seyrini Bursa'daki ilk gözaltı etkiledi"

- FETÖ'nün darbe girişiminde görevli olduğu iddiasıyla Türkiye'de hakkında ilk yakalama kararı verilen komutanlardan Bursa Jandarma Alay Komutanı Albay Akkuş'un 15 Temmuz gecesi 01.00'de gözaltına alınması ve çantasında ele geçirilen doküman, bu girişimin seyrini değiştirdi - Makamında gözaltına alınan Akkuş'un yakalanacağını tahmin etmediği için darbe sonucu iş başına geçecek askerlerin isimlerinin yer aldığı sıkı yönetim atama listeleri ile bazı önemli dokümanı imha edemediği öğrenildi

Google Haberlere Abone ol
"Darbenin seyrini Bursa'daki ilk gözaltı etkiledi"

BURSA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminde görevli olduğu iddiasıyla ülkede hakkında ilk yakalama kararı verilen askerlerden Bursa Jandarma Alay Komutanı Albay Yurdakul Akkuş'un 15 Temmuz gecesi 01.00'de gözaltına alınması ve çantasında ele geçirilen "yeni devlet yapılanması"na ilişkin dokümanın bu girişimin seyrini değiştirdiği bildirildi.

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığından alınan bilgiye göre, 15 Temmuz gecesi bir uzman çavuş, ülke yönetimine el konulduğunu ve sözde Bursa Sıkıyönetim Komutanlığına İl Jandarma Komutanı Albay Yurdakul Akkuş'un atandığını içeren bir bildiriyi Garnizon Komutanı Tümgeneral Seyfullah Saldık'ın yanına giderek verdi. Bildiriyi okuyan Tümgeneral Saldık, söz konusu uzman çavuşu yumrukla darbedip durumu İl Cumhuriyet Başsavcılığına bildirdi.

Bunun üzerine Akkuş hakkında aynı gün saat 24.00'ten önce gözaltı kararı çıkarıldı ve 01.00'de yakalandı. Akkuş, Türkiye'deki darbeci subaylar arasında ilk gözaltına alınan kişi oldu. Makamında gözaltına alınan Akkuş'un yakalanacağını tahmin etmediği için darbe sonucu iş başına geçecek askerlerin isimlerinin yer aldığı sıkıyönetim atama listeleri ile "yeni devlet yapılanması"na ilişkin dokümanı imha edemediği öğrenildi.

Akkuş'un çantasından çıkan dokümanda, sıkıyönetim sırasında başa geçecek 81 il valisi askerler, THY Genel Müdürü, Ziraat ve Merkez bankalarının genel müdürleri, darbecilerin yönetim planı şemaları, kritik komutanlıklar ve ülke genelinde kamu kurum ve kuruluşlarının başına geçecek isimlerin listesinin yer aldığı bildirildi.

Yorumlar