"Darbe girişiminin başarısız olmasından Arap Baharı istifade edecek"

- Faslı düşünür İdrisi: - "Türkiye'de başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminin, Arap Baharı parantezini kapatan olumsuz bir dönemeç olması arzu ediliyordu. Türkiye bir Arap ülkesi değildi. Ancak demokrasi için Arap Baharına destek veriyordu. Şimdi buradaki darbe girişimi başarısız olunca işler tersine döndü ve söz konusu durum, parantezin açılmasına katkı sağladı" - "Arap gençlerinin özgürlük ve toplumsal adalet için yeniden sokağa dökülme ihtimali büyük"

Google Haberlere Abone ol
"Darbe girişiminin başarısız olmasından Arap Baharı istifade edecek"

RABAT (AA) - HALİD MECDUB - Faslı düşünür Ebu Zeyd el-Mukri el-İdrisi, Türk halkının, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin başarısız olmasındaki rolünün Arap gençlere örnek olacağını söyledi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan İdrisi, emperyalist güçlerin hayalleri söndürmek için yaptığı planları boşa çıkarmak amacıyla genç kuşakların bilincinin artırılmasının önemine vurgu yaptı.

Türkiye'de başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişimini, "Arap Baharı parantezini kapatan olumsuz bir dönemeç" olarak arzu edildiği değerlendirmesinde bulunan İdrisi, "Türkiye bir Arap ülkesi değildi. Ancak demokrasi için Arap Baharına destek veriyordu. Şimdi buradaki darbe girişimi başarısız olunca işler tersine döndü ve söz konusu durum, parantezin açılmasına katkı sağladı. Parantezin kapatılması, Arap halklarının kendi kendilerini yönetme hayallerini söndürme anlamı taşıyordu." dedi.

Darbe girişimini değerlendirirken "Sizin hayır gördükleriniz şer, şer gördüklerinizde de hayır olabilir" ayetini hatırlatan İdrisi, Türkiye'nin sadece askeri yönetimin geri dönüşünü engellemediğini, aynı zamanda devleti yeniden yapılandırma, devlet kurumlarını iyileştirme, boşlukları farkedebilme, sivil ve demokratik kazanımları koruyabilme, her gelişmiş devlet gibi siyasetten uzak, sınırlarını ve vatanını koruyan başarılı bir orduya sahip olabilme fırsatı bulduğuna da dikkati çekti.

Batılı "iki yüzlü" ülkelerin, insan hakları konusunda endişe duydukları yönündeki açıklamalarına işaret eden İdrisi, bu endişelerin yersiz olduğunu şu anda Türkiye'de yapılanın sadece darbenin kökünü kazımak olduğunu belirtti.

İdrisi, Türk halkının, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin başarısız olmasındaki rolünün Arap gençlere örnek olacağını ifade etti.

Emperyalizme karşı Latin Amerika ülkelerini örnek gösteren İdrisi, bu ülkelerden bazılarının, Latin Amerika'yı, arka bahçesi ilan eden ABD'nin hegemonyasından çıkma yönünde irade gösterdiğini, bu bilinçle Latin Amerika baharını beslediklerini söyledi.

Bu baharın Arap dünyasında olduğu gibi başarısızlığa uğratıldığını, çıkan her yeni dalganın engellendiğini ancak her seferinde yeni bir dalganın çıkarıldığını aktaran İdrisi, bu şekilde Brezilya, Küba, Venezuela ve Bolivya örneklerinin oluştuğunu ifade etti.

Arap ülkelerinin de Latin Amerika ülkelerinin geçtiği bu süreçten geçtiklerini söyleyen İdrisi, bu yolda çaba harcarken Allah'ın sünnetine boyun eğmeleri gerektiğini aktardı.

- "Arap gençleri sokağa dökülebilir"

Arap gençlerinin özgürlük ve toplumsal adalet için yeniden sokağa dökülme ihtimalinin güçlü olduğuna vurgu yapan İdrisi, "Sadece gençler değil, yaşlılar, anneler ve öğrenciler de sokağa çıkacak." ifadesini kullandı. Arapların emperyalizme karşı sokağa dökülmesi halinde emperyalistlerin Arap ülkelerinde yaşanacaklara tepkisinin Mısır, Libya ve Yemen'de yaşananlardan daha şiddetli olacağına dikkati çekti.

Arap ülkelerindeki durumun kötüleşmesinde iç ve dış faktörlerin etkisine de değinen İdrisi, sözlerini şöyle noktaladı:

"Dış faktörler, kimliğimizin ve eğilimlerimizin belirlenmesi yanı sıra yaşadığımız olayların yönlendirilmesinde etkili hale geldi. Filistinli düşünür Munir Şefik'in kitaplarında da bu hususa, yani baskıcı bir dış dünyanın varlığına işaret edilmektedir. Ancak bu durum üzerimizdeki sorumlulukları azaltmamaktadır. " diye konuştu.












Yorumlar