Danıştay 148 yaşında

- Danıştay Başkanı Güngör ve beraberindeki heyet Anıtkabir'i ziyaret etti

Google Haberlere Abone ol
Danıştay 148 yaşında

ANKARA (AA) - Danıştay Başkanı Zerrin Güngör ve beraberindeki heyet, 148. kuruluş yıl dönümü ve "Danıştay İdari Yargı Günü" dolayısıyla Anıtkabir'i ziyaret etti.

Danıştay Başkanı Güngör başkanlığındaki Danıştay ve idari yargı mensuplarından oluşan heyet, Aslanlı Yol'dan yürüyerek Atatürk'ün mozolesine çelenk bıraktı ve saygı duruşunda bulundu.

Anıtkabir önündeki fotoğraf çekiminin ardından beraberindekilerle Misak-ı Milli Kulesi'ne geçen Güngör, Anıtkabir Şeref Defteri'ne şunları yazdı:

"Yüce Atatürk, Danıştayımızın 148. kuruluş yıl dönümünü kutlarken, Danıştay ve İdari Yargı Mensupları olarak, sizi saygıyla anmak üzere huzurlarınızdayız.

Türk milleti adına karar veren bizler, hukuk alanında da çağdaş medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma idealiyle çalışıyor, her şart ve durumda hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti ilkesinin gerçekleştirilmesi yolunda kararlı çabalarımızı sürdürüyoruz.

Devletimizin ve milletimizin bekası, her karış vatan toprağının bölünmez bütünlüğü ve tam bağımsızlık ilkeleri etrafında kenetlenen Türk milleti, bütün şer ve ihanet odaklarının kirli oyunlarına 'dahili ve harici bedhahlara' rağmen, tarihi yürüyüşüne her zamanki sarsılmaz milli mücadele azmiyle ve emin adımlarla devam etmektedir. Minnet ve şükran duygularımızla sizi rahmet ve özlemle anıyoruz."

- Danıştay'da sempozyum düzenlenecek

Danıştay'ın 148. kuruluş yıl dönümü, yarın Danıştay'da düzenlenecek sempozyumla kutlanacak. Danıştay Başkanı Zerrin Göngör'ün açılış konuşmasının ardından, emekli personele plaketleri verilecek. Ayrıca "İstinaf Kanun Yolunda Olası Sorunlar ve Çözüm Önerileri" konulu sempozyum düzenlenecek.

Etkinlikler basına kapalı yapılacak.

- Danıştay'ın tarihi

"Şurayı Devlet" adıyla kurulan ve 148. yıl dönümünü kutlayan Danıştay, Padişah Abdülaziz'in 10 Mayıs 1868 günlü nutkuyla fiilen çalışmaya başladı. Şurayı Devlet, imparatorluk döneminde 54 yıl görev yaptı.

Danıştay'ın faaliyeti, 4 Kasım 1922'de İstanbul'daki bütün merkez kuruluşlarının "Meclis Hükümeti"nin yönetimine geçtiği sırada sona erdi. Cumhuriyet devrinde 669 sayılı Kanunla Danıştay yeniden kuruldu ve 6 Temmuz 1927'de çalışmaya başladı.

Anayasa'da öngörülen Yüksek Mahkemelerden biri olan Danıştay, Anayasanın 155. maddesine göre, yürütme organına yardımcı bir inceleme, danışma ve karar organı olmanın yanı sıra yönetimin yargı yoluyla denetlenmesinde etkin ve önemli görev yapıyor.

Yorumlar