DAEŞ'le kararlı mücadele sürüyor

- Terör örgütü DAEŞ'e yönelik eylül ayında gerçekleştirilen operasyonlarda 248 kişi gözaltına alındı, 82 kişi tutuklandı - Şanlıurfa'da kamyonetle bombalı saldırı hazırlığındaki 2 terörist, canlı bomba yeleği ve patlayıcılarla yakalandı - TSK Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetlerince başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı'yla taçlanan terörle mücadele kararlılıkla sürüyor - Harekat kapsamında bin 600 dolayındaki terör örgütü DAEŞ hedefine yaklaşık 6 bin atış yapıldı

Google Haberlere Abone ol
DAEŞ'le kararlı mücadele sürüyor

MALATYA (AA) - VOLKAN KAŞİK - Yurt genelinde eylül ayında terör örgütü DAEŞ'e yönelik operasyonlarda gözaltına alınan 248 kişiden 82'si tutuklandı.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, polis, jandarma ve hudut birliklerinin geçen ay yürüttüğü çalışmalarda çok sayıda DAEŞ üyesi gözaltına alındı, örgüte ait dokümanlar, silahlar ve mühimmat ele geçirildi.

Sınır dışındaki DAEŞ hedeflerinin vurulması sonucu çok sayıda terörist etkisiz hale getirildi. Yılın ilk aylarından bu yana devam eden operasyonlarda gözaltına alınan çok sayıda DAEŞ üyesi tutuklandı.

- Eylüldeki operasyonlar

Ülke genelinde sansasyonel eylem hazırlığında oldukları iddiasıyla aranan Talha Güneş ile Abdülmubtalip ve eşi Gamze Demir, Gaziantep'te gözaltına alındı. Çıkarıldıkları mahkemece tutuklanan zanlıların evlerinde yapılan aramada 20 kilogram TNT, canlı bomba yeleği, 3 el bombası ve bir tabanca ele geçirildi.

Zanlıların, İçişleri Bakanlığının arananlar listesinde yer aldığı belirtildi. Abdülmubtalip Demir'in 600 bin lira ödüllü "turuncu" listede, Talha Güneş'in ise 300 bin lira ödüllü "gri" listede bulunduğu öğrenildi.

Yine Gaziantep'te terör örgütü DAEŞ'e yönelik operasyonda 24 zanlı gözaltına alındı. Gaziantep 3. Sulh Ceza Hakimliğine çıkarılan zanlılardan 8'i terör örgütüne üye olmak suçundan tutuklandı, 10'u adli kontrol şartıyla olmak üzere diğerleri serbest bırakıldı.

Malatya'da 2 Eylül'de terör örgütü DAEŞ üyesi oldukları iddiasıyla gözaltına alınan 11 kişiden 10'u cezaevine gönderildi.

Konya'da adliyeye sevk edilen 13 zanlıdan biri tutuklandı, diğerleri ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Ankara'da gözaltına alınan 20 kişiden 16'sı, İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde de 9 zanlıdan 7'si cezaevine gönderildi.

İstanbul'da 7 Eylül'de düzenlenen eş zamanlı operasyonda 11 şüpheli gözaltına alındı. Adreslerde yapılan aramada bir tabanca ile çok sayıda mermi, terör örgütünü simgeleyen bez parçaları, dijital materyaller, şifreli dokümanlar ile askeri üniformalar ele geçirildi.

Aynı tarihte Adana'da adliyeye sevk edilen 30 zanlıdan 2'si savcılık sorgusunun ardından, diğerleri de adli kontrol şartı ve yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı.

Bingöl'de gözaltına alınan 11 kişiden 7'si, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde de adliyeye sevk edilen 10 kişi tutuklandı.

Samsun'da 11 Eylül'de gözaltına alınan Iraklı baba ve 3 oğlu, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

İstanbul'da eylem hazırlığındaki militanlara patlayıcı ve mühimmat temin ettiği öne sürülen Suriyeli Azzov K. ile 23 yabancı şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerden 9'unun örgütte sorumlu düzeyde olduğu, 15'inin ise çatışma bölgelerine gidebilmek için ülkelerinden Türkiye'ye geldikleri öğrenildi.

İstanbul'da 18 Eylül'de 23 adrese düzenlenen eş zamanlı operasyonda Azerbaycan, İran, Irak ve Afganistan uyruklu 40 şüpheli gözaltına alındı. Adreslerde yapılan aramada çok sayıda örgütsel doküman ve dijital malzeme ele geçirildi. Şüphelilerden bazılarının birçok kez Suriye'deki çatışma bölgelerine gittikleri belirlendi.

Şanlıurfa'da eylem hazırlığındaki 2 terörist, canlı bomba yeleği ve patlayıcılarla gözaltına alındı. Teröristlerin, kentte kamyonetle bombalı eylem hazırlığı yaptığı belirtildi.

Antalya'da 20 Eylül'de gözaltına alınan 4'ü Suriye uyruklu 7 kişi tutuklandı.

Kilis'in Elbeyli ilçesinde 21 Eylül'de yabancı uyruklu 2 kişi cezaevine gönderildi.

İstanbul'da Anadolu Yakası'ndaki Sultanbeyli, Sancaktepe, Maltepe, Üsküdar ve Ümraniye'de terör örgütü DAEŞ'e yönelik 20 adrese düzenlenen eş zamanlı operasyonda 16 şüpheli gözaltına alındı. Adreslerde yapılan aramada çok sayıda örgütsel doküman ve dijital malzeme ile Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile ilgili kitaplar ele geçirildi.

Samsun'da 27 Eylül'de Irak uyruklu 3 kişi, Sinop'ta 3 şüpheliden 2'si tutuklandı, Yalova'da 5 kişi gözaltına alındı.

- Mücadele, Fırat Kalkanı Harekatı ile taçlandı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetlerince 24 Ağustos'ta Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinde başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı da başarıyla sürüyor.

Sınırın terör örgütlerinden temizlenmesi ve hudut güvenliğinin artırılmasına katkı sağlanarak, aynı zamanda Suriye'nin toprak bütünlüğünün öncelenmesi ve desteklenmesi amacıyla düzenlenen Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında bölgedeki terör örgütü DAEŞ hedefleri, savaş uçaklarıyla bombalanıyor. Bombardımanda DAEŞ hedefleri imha edilirken, çok sayıda DAEŞ mensubu da etkisiz hale getirildi.

Harekat kapsamında topçu, fırtına ve çok namlulu roketatar (ÇNRA) atışları sonucunda hedefler tam isabetle vurularak imha edilirken, operasyonun başından bugüne kadar bin 600 dolayındaki DAEŞ terör örgütü hedefine yaklaşık 6 bin atış yapıldığı belirtildi. Atışlar sonucunda DAEŞ'in çok sayıda silah, mevzi ve barınak olarak kullandıkları yapılar imha edildi.

Ayrıca, DAEŞ'ten temizlenen bölgelerde harekatın başlangıcından 29 Eylül'e kadar muhaliflere destek sağlayan patlayıcı madde tespit ve imha timleri tarafından 28 mayın ve 989 el yapımı patlayıcı kontrollü olarak etkisiz hale getirildi.

Yorumlar