DAEŞ'in Suriye'nin kuzeyindeki saldırıları

- Terör örgütü DAEŞ'in saldırıları bölgedeki konteyner ve çadır kentlerde bulunan binlerce Suriyeliyi daha güvenli bölgelere kaçmak zorunda bıraktı - İHH'nın Azez çadır kentler sorumlusu Hatib: "DAEŞ saldırıları on binlerce aileyi 4-5 kilometrekarelik bir alanda sıkıştırmış durumda" "Mari'de 15 bin sivil kuşatma altında, böyle giderse bölgede ciddi bir insani kriz çıkabilir"

Google Haberlere Abone ol
DAEŞ'in Suriye'nin kuzeyindeki saldırıları

AZEZ (AA) - HALİT SÜLEYMAN/AYŞE AKTAŞ - Terör örgütü DAEŞ'in Suriye'nin kuzeyinde, muhaliflerin kontrolündeki belde ve köylere saldırması, bölgedeki konteyner ve çadır kentlerde yaşayan binlerce Suriyeli sığınmacıyı daha güvenli alanlara kaçmaya zorladı.

Halep'in Azez ilçesindeki İHH İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfının çadır kentler sorumlusu Ahmed Hatib, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DAEŞ saldırılarının 40 binden fazla aileyi dar bir alanda sıkıştırdığını söyledi.

Hatib, bu durumun herkes tarafından bilindiğini belirterek, "Tüm dünya da bunu biliyor. DAEŞ saldırıları on binlerce aileyi 4-5 kilometrekarelik bir alanda sıkıştırmış durumda. DAEŞ özellikle bu bölgeye saldırıyor." dedi.

Terör örgütünün bir buçuk ay önce bölgedeki çadır kentlere saldırarak binlerce kişinin göç etmesine neden olduğunu hatırlatan Hatib, saldırılar nedeniyle 2 bin 900 ailenin İğde ve Harameyn kamplarını terk ederek Azez yakınlarında güvenli gördükleri zeytin bahçelerine sığındığını söyledi. Hatib, söz konusu kişilere de civardaki kamplarda hizmet veren yardım kuruluşlarının destek olduğunu dile getirdi.

DAEŞ'in dün geceden itibaren bu bölgeye saldırılarını artırdığını kaydeden Hatib, "Yetim, yaşlı ve dulların kaldığı Siccu Kampı'nın yarısından çoğu boşalmış durumda. Halk, DAEŞ'in rastgele attığı havan toplarının kamp çevresine düşmesinden korkarak burayı terk ediyor, daha güvenli bölgelere gidiyor." diye konuştu.

- "Bölgede ciddi bir insani kriz çıkabilir"

Hatib, bölgede düzensiz bir şekilde kurulan Hilal çadır kentinin de DAEŞ korkusu ve çevresine düşen havan topu mermilerinden dolayı tamamen boşaldığını ifade ederken, Azez'in doğusundaki Rayan, İman, El-Katari, Eş-Şüheda ve Nur çadır kentlerinin de DAEŞ tehdidi altında olduğunu belirtti.

Muhaliflerin kontrolündeki Kafr Kelbin ve Kel Cibrin beldelerinin DAEŞ'in eline geçmesi nedeniyle Mari ilçesinin iki terör örgütü, DAEŞ ve PYD kuşatması altında kaldığını vurgulayan Hatib, "Mari'de 15 bin sivil kuşatma altında, böyle giderse bölgede ciddi bir insani kriz çıkabilir. Bölgedeki kuşatmanın bir an önce kaldırılması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Terör örgütü DAEŞ'in önceki geceden itibaren Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırına yakın bölgede muhaliflerin kontrolündeki belde ve köylere saldırı başlatması üzerine civardaki çadır kentlerden yaklaşık 8 bin kişi daha güvenli bölgelere kaçmıştı.

Terör örgütü DAEŞ, 14 Nisan'da Suriye'nin kuzeyindeki İğde, Havar Kilis ve Harameyn sığınmacı kamplarına saldırmıştı. Yaklaşık 10 bin kişinin barındığı İğde Kampı'ndan bir kadın ve bir çocuğun öldüğü saldırıda, çok sayıda kişi de yaralanmıştı. Örgütün bazı çadırları ateşe verdiği ve çok sayıda kişiyi de alıkoyduğu saldırının ardından Mukaveme, Harameyn ve İğde kamplarında barınan yaklaşık 30 bin kişi, Kilis'teki Öncüpınar Sınır Kapısı'nın karşısında bulunan Bab-ı Selam ve Succi kamplarının bulunduğu bölgeye göç etmişti.

Yorumlar