DAEŞ'in, Suriye'den Musul'a kimyasal gaz getirdiği iddiası

- KYB Musul Sorumlusu Surçi: - "Örgütün Suriye'den kimyasal gaz getirdiği yönünde elimizde istihbarat var" - "Kentin çevre bölgelerinde, rüzgarın Peşmerge ve Irak ordusuna doğru estiği bir vakitte bu gazı kullanabilirler" - "Musul merkezin güvenliği DAEŞ'in polisi olarak adlandırılan 'Husbe' güçleri tarafından sağlanıyor"

Google Haberlere Abone ol
DAEŞ'in, Suriye'den Musul'a kimyasal gaz getirdiği iddiası

ERBİL (AA) - HEMN BABAN/İDRİS OKUDUCU - Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Musul Sorumlusu Heyas Surçi, terör örgütü DAEŞ'in Suriye'de Esed Rejimi'nden ele geçirdiği kimyasal gazların bir kısmını Musul kent merkezine getirdiğini iddia etti.

Surçi, AA muhabirine DAEŞ'in 2 yıldan uzun bir süredir elinde tuttuğu Musul kent merkezinin durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

DAEŞ'in, yakın bir süre içerisinde başlayacak Musul'u kurtarma operasyonunu engellemek ve muhtemel saldırıları püskürtmek için ciddi bir savunma hazırlığı içerisinde olduğunu belirten Surçi, militanların Suriye'den getirilen silahları kent içerisinde stokladığını ifade etti.

Örgütün Musul Üniversitesi ve sanayi bölgesindeki bazı imalathanelerinde elindeki katyuşa ve havan topları içerisine kimyasal ve zehirli maddeler doldurmaya başladığı bilgisini paylaşan Surçi, "Örgütün Suriye'den kimyasal gaz getirdiği yönünde elimizde istihbarat var. Bu kimyasal gazları Suriye'de Esed Rejimi'nden aldıkları bölgelerde ele geçirmişler. Rejime ait olan bu gazlar da Şam'a dost bir ülke tarafından gönderilmiş." iddiasında bulundu.

DAEŞ'in Suriye'de ele geçirip Musul'a getirdiği kimyasal gazları kent içerisinde kullanmayacağını öngördüklerini söyleyen Surçi, "Kentin çevre bölgelerinde, rüzgarın Peşmerge ve Irak ordusuna doğru estiği bir vakitte bu gazı kullanabilirler ancak kent içerisinde sokak çatışmaları yaşandığı zaman, bu gazın kullanılması mümkün değil" görüşünü ileri sürdü.

Kentin kale gibi korunması için kuzey, doğu ve batı bölgelerinde iki metrelik hendek kazıldığını aktaran Surçi, açılan yeni hendeklerin ham petrol ile doldurulduğunu kaydetti.

- "Musul'da 4 bin militanın kaldığını tahmin ediyoruz."

DAEŞ'in savunma stratejisinin son dönemlerde aldığı yenilgilerden dolayı değiştiğini vurgulayan Surçi, şunları söyledi:

"Örgütün kent merkezi içerisinde daha önce 10 bine yakın militanı vardı ancak son birkaç ay içerisinde bu sayıda büyük bir azalma yaşandı ve şu anda 4 bin civarında militanın olduğunu tahmin ediyoruz. Yabancı militanların çoğu Suriye'ye kaçıp, kenti terk etti. Kalan militanların çoğu genellikle Musullu veya çevresinden gelen bazı aşiret üyeleri."

Militanlar kent merkezi yerine çevre bölgelerde konuşlanıyor diyen Surçi, "Musul merkezin güvenliği DAEŞ'in polisi olarak adlandırılan 'Husbe' güçleri tarafından sağlanıyor. Bu güç örgüt için önemi ve rolü çok." dedi.

Surçi, "Halk nezdinde DAEŞ'in hiçbir itibarı kalmadı. Enbar, Salahaddin ve Diyala iline bağlı elinde tuttuğu bölgeleri kaybetmesinden sonra halk son kale olarak tabir edilen Musul'un da yakında düşeceğine inanıyor. Bu örgütün psikolojik olarak çökmesine neden oluyor." diye konuştu.

- "Musul havalimanı pistine beton bloklar yerleştirilmiş"

Musul'un içerisinden geçen Dicle nehrinin batı kıyısında yer alan stratejik öneme sahip, Musul havalimanının militanlar tarafından askeri üs olarak kullanılmaya devam ettiğini aktaran Surçi, kentin geri alınması sırasında herhangi bir askeri uçağın inmemesi için piste beton bloklar ve hurda araçlar yerleştirildiğini söyledi.


Yorumlar