DAEŞ'in Sincar saldırısının 2'inci yıl dönümü

- Ezidilerin önde gelen din adamı Şeyh: - "DAEŞ'in saldırılarından dolayı evlerini terk eden Ezidilerin tekrar evlerine güvenli bir şekilde dönebilmesi için Kürdistan, Irak merkezi hükümeti, uluslararası toplum ve özellikle ABD'den yardım talebinde bulunuyoruz"

Google Haberlere Abone ol
DAEŞ'in Sincar saldırısının 2'inci yıl dönümü

DUHOK (AA) - Irak'taki Ezidilerin önde gelen din adamı Baba Şeyh, terör örgütü DAEŞ tarafından ele geçirilen Ezidi yerleşim bölgelerinin en kısa zamanda geri alınması talebinde bulundu.
Şeyh, DAEŞ'in Sincar'a saldırmasının 2'inci yıldönümü dolayısıyla Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Duhok kentinde bulunan Ezidilerin kutsal tapınağı Laleş'te düzenlenen anma etkinliğine katıldı.
Etkinlikte AA muhabirine konuşan Şeyh, "DAEŞ'in saldırılarından dolayı evlerini terk eden Ezidilerin tekrar evlerine güvenli bir şekilde dönebilmesi için Kürdistan, Irak merkezi hükümeti, uluslararası toplum ve özellikle ABD'den yardım talebinde bulunuyoruz." dedi.
İlgili tarafların, Ezidilerin Irak'taki diğer din ve etnik unsurlarla tekrar birlikte yaşayabilmesi için yardım çağrılarına kulak vermesi gerektiğini söyleyen Şeyh, DAEŞ'in elindeki Ezidi kadınların kurtarılmasının ve Sincar'ın (Şengal) tekrar inşa edilmesinin de unutulmaması gerektiğini dile getirdi.
Laleş'teki anma etkinliğine katılan ABD Yakındoğu ve Orta Asya Dini Azınlıklar Özel Müsteşarı Knox Thames de ülkesi tarafından Irak'a gönderilen yardımların Ezidilere de ulaştırılması için çaba sarf edeceklerini belirterek, Washington'da bunun için çalışma yürüteceklerini kaydetti.
Irak Yüksek İslam Konseyi Başkanı Ömer Hekim'ın Temsilcisi Hasan Hekim ise Ezidiler'in Irak'ın en eski unsurları arasında yer aldığına değinerek, içerisinde oldukları kötü durumdan çıkmaları için herkesin yardım eli uzatması gerektiğini aktardı.
Ezidilerin acılarını paylaştıklarını söyleyen Hekim, şunları kaydetti:
"Irak'taki Şii, Sünni, diğer mezhep ve dinler arasında herhangi bir ayrım söz konusu değildir. Musul, Bağdat, Ramadi ve Irak'ın diğer şehirleri arasında bir ayrım yok ve oradaki insanlar aynı topraklar üzerinde yaşıyor. DAEŞ'in saldırılarına bakıldığı zaman herhangi bir etnik ve mezhebi ayrım yapılmadığını görüyoruz. Hepimiz aynı acılara maruz kaldık."
Terör örgütü DAEŞ 10 Haziran 2014'te Musul kentini ele geçirdikten sonra, 3 Ağustos'ta Ezidilerin çoğunlukla yaşadığı Sincar ilçesine saldırıp, birçok erkek Ezidi'yi öldürmüş, kadınları ise rehin almıştı.

IKBY'ye bağlı Peşmerge güçleri Kasım 2015'te söz konusu ilçeyi tekrar geri almıştı.

Yorumlar