Cumhuriyetçiler'den Clinton'a Bingazi suçlaması

- ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler, 2012'de Libya'nın Bingazi kentinde 4 Amerikalının ölümüne ilişkin hazırladıkları raporda, Obama yönetimi ve başkan adayı Clinton'ı suçladı

Google Haberlere Abone ol
Cumhuriyetçiler'den Clinton'a Bingazi suçlaması

WASHINGTON (AA) - ABD Temsilciler Meclisi'nde, 2012 yılında Libya'nın Bingazi kentinde 4 Amerikalının ölümüyle sonuçlanan saldırı hakkında hazırlanan bir raporda, Obama yönetimi ile dönemin Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a yönelik suçlamalara yer verildi.

Mecliste Bingazi saldırısını araştırmak için kurulan komisyonun Cumhuriyetçi üyeleri hazırladıkları 800 sayfalık raporu yayımladı.

Raporda, Demokrat Parti'nin olası başkan adayı Clinton ve ekibi, ABD'nin Libya Büyükelçisi Chris Stevens dahil dört Amerikalının öldüğü saldırıdan önce gelişen tehlikeyi görmemekle suçlandı. Raporda, "Clinton ve diğer yetkililerin Bingazi'de ve Libya'nın diğer bölgelerinde artan aşırıcılığa dair endişelere kulak vermediği" belirtildi ve şu ifadeler yer aldı:

"Bakan Clinton'ı ya da müsteşarı Patrick Kennedy'yi Bingazi'deki misyonun tehlikede olduğuna ilişkin daha ne tür istihbarat bilgileri tatmin ederdi, bilinmez. Bakanın ve Kennedy'nin her gün aldığı brifingler, El Kaide ile onun gibi grupların ve diğer bölgesel aşırıcıların Libya hükümetinin yarattığı güvenlik boşluğundan faydalandığını açıkça ortaya koyuyordu."

Cumhuriyetçilerin raporu, ayrıca, askeri yetkililerin Bingazi'deki saldırı başladıktan sonra yardım göndermede geciktiğini, Büyükelçi Stevens ve diğer diplomatik personelin korunması için yeterince çaba sarf edilmediğini iddia etti.

Komisyonun Cumhuriyetçi Partili başkanı Trey Gowdy, saldırının başlamasının üzerinden 8 saat geçtikten sonra dahi hiçbir yardım gücünün yola çıkmadığını söyledi. Gowdy, ABD yönetimi ve ordusunun "Libyalıların duygularını incitmeme saplantısı yüzünden" yardım göndermede yavaş davrandığını iddia etti.

Askeri yetkililer ise komisyona verdikleri ifadelerde saldırıya dair istihbaratları olmadığını ve yardım göndermek için hazırda gerekli kaynaklarının bulunmadığını söylemişlerdi.

- "Rapor Clinton'ı yıpratmak için"

Gowdy, hazırladıkları raporun Clinton'ı hedef almadığını söylese de Demokrat Partili milletvekilleri raporun tamamen Clinton'ı hedef alan siyasi bir hamle olduğunu savunuyor.

Raporun yeni bir bilgi ortaya koymadığını belirten Demokratlar, seçim kampanyasında Clinton'ın yıpratılmak istendiğini öne sürüyor.

Komisyondaki Demokrat Partili milletvekilleri, Cumhuriyetçilerden ayrı olarak kendileri de Bingazi saldırısına ilişkin rapor hazırlamıştı. Cumhuriyetçilerinkinden bir gün önce açıklanan raporda, ABD Savunma Bakanlığı'nın o dönemde yaptıklarının 4 Amerikalının hayatını kurtarmaya yetmeyeceği, Clinton'ın olayda etkin şekilde ilgilendiği ve duyarlı davrandığı, ayrıca Obama yönetiminden hiçbir yetkilinin olan bitenler hakkında yalan söylemediği belirtilmişti.

Yorumlar