"Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi" sona erdi

- Miting, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının ardından İstanbul Emek ve Demokrasi Koordinasyonu'nun bildirisiyle tamamlandı - Ortak bildiriden: - "Darbe bir insanlık suçudur, lanetliyoruz. Ne askeri ne de sivil darbeleri kabul ediyoruz" - "Demokrasi ve adalet için, laiklik ve barış için mücadeleye devam ediyoruz"

Google Haberlere Abone ol
"Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi" sona erdi

İSTANBUL (AA) - CHP'nin çağrısıyla çok sayıda parti, sivil toplum kuruluşu ve sendikanın katılımıyla Taksim Meydanı'nda düzenlenen "Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi" sona erdi.

Taksim Meydanı'nda gerçekleştirilen miting için vatandaşlar öğleden sonra gruplar halinde toplanmaya başladı. Saat 16.00'dan sonra gruplar Şişli, Beşiktaş, Tünel ve Tepebaşı'ndan yürüyüşe geçerek, meydana geldi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Taksim Meydanı'na gelmesinin ardından şehitler için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla miting başladı.

Kılıçdaroğlu, konuşmasında 10 maddeden oluşan "Taksim Manifestosu'nu okudu. Yaklaşık yarım saat kürsüde kalan Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ve torunu Duru Nadir ile vatandaşları selamlayarak, meydandan ayrıldı.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun ardından İstanbul Emek ve Demokrasi Koordinasyonu adına İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Samet Mengüç, ortak bildiriyi okudu.

Mengüç, "Darbe bir insanlık suçudur, lanetliyoruz. Ne askeri ne de sivil darbeleri kabul ediyoruz." dedi.

Türkiye'nin darbeler ülkesi olduğunu, yönetime el koyduğunu ilan eden cuntalar döneminde yaşananların yurttaşların hafızasında hala taze olduğunu belirten Mengüç, "15 Temmuz'da kalkışılan darbe girişimini lanetliyoruz. Bundan sonra da ne askeri ne de sivil darbelere izin vermek için karşılarında olduğumuzu ilan ediyoruz. Demokrasi istiyoruz. Hak ve özgürlüklerimizin elimizden alınmasına, sokakların linçle, faşizmle kaplanması için uğraşanlara için vermeyeceğiz." diye konuştu.

Mengüç, barış ve özgürlüklerin hakim olduğu laik bir ülke için mücadeleye devam edecekleri ifade etti.

OHAL uygulamasının bir an önce kaldırılması çağrısında bulunan Mengüç, demokrasi ve adalet, laiklik ve barış için mücadeleye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

- Mitingden notlar

Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi'nde, CHP grubunun tüm milletvekilleri hazır bulundu. CHP İstanbul il örgütü, ilçe örgütleri ve çevre illerden gelen örgütler de mitinge katılım gösterdi. AK Parti'nin temsilcileri de mitinge katıldı.

Menderes Samancılar, Melike Demirağ, Hayko Cepkin, Çelik, Onur Akın'ın aralarında bulunduğu sanatçılar, DİSK, KESK, Eğitim İş, Türk İş'in bulunduğu sendikalar ve konfederasyonlar, Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) gibi meslek odaları, Birleşik Haziran Hareketi, Halkevleri, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı.

Mitingde vatandaş ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterlerini salladı. Dev bir Türk bayrağı ile Atatürk resmi bulunan poster de miting boyunca vatandaşlar tarafından alanda gezdirildi.

Taksim Meydanı'nı gören yüksek binaların tepesinde keskin nişancılar nöbet tuttu. Bazı vatandaşlar mitingi çevre binalardan izledi.

Vatandaşlar "Darbelere Hayır", "Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir" dövizleri taşıdı. "Ey ABD işi yokuşa sürme", "Çarşı darbelere de karşı", "İdama hayır" dövizleri dikkati çekti.

Miting boyunca Türk Kızılayı vatandaşlara su, yiyecek ve içecek dağıttı. Taksim Meydanı'nın birçok noktasında acil durumlar için ambulanslar hazır bekletildi.

Anadolu Ajansının "Dakika Dakika FETÖ'nün Darbe Girişimi" isimli kitabı Taksim Meydanı'nda katılımcılara dağıtıldı. Vatandaşlar, kitaba yoğun ilgi gösterdi.

Yorumlar