Cumhurbaşkanına hakaret davası sanığına hapis cezası

- Sosyal medya hesabında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği ve terör örgütü propagandası yaptığı gerekçesiyle geçen şubat ayında tutuklanan üniversite öğrencisi, 4 yıl 8 ay 20 gün hapisle cezalandırıldı

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanına hakaret davası sanığına hapis cezası

BURSA (AA) - Bursa'da, sosyal medya hesabında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği ve terör örgütü propagandası yaptığı gerekçesiyle yargılanan üniversite öğrencisi Gizem Yerik, 4 yıl 8 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasına, tutuklu sanık Gizem Yerik (29) ile yakınları ve avukatları katıldı.

Duruşmada 10 sayfalık yazılı savunmasını okuyan Yerik, iddianamenin yeterli şüphe olmadan düzenlendiğini ve suçlamayı oluşturan eylemlerin delillerle ilişkilendirilmediğini ileri sürdü.

Kürtçe bazı paylaşımlarının ne anlama geldiğini ve YPG'nin terör örgütü olduğunu bilmediğini iddia eden Yerik, beraatini istedi.

Sanık avukatları ise Yerik'in paylaşımlarının "halkın haber alma ve yayma hakkı" ile "ifade özgürlüğü" kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini savundu.

Mahkeme başkanı, dosya halinde listelenen sosyal medya paylaşımlarını Yerik'e gösterdi. Yerik, bunların kendi paylaşımları olduğunu belirtti.

Mütalaasını veren cumhuriyet savcısı, dava konusu paylaşımlarına göre Yerik'in terör örgütü PKK/KCK'nın eylemlerini benimsediği, örgüt talimatları doğrultusunda sosyal paylaşım siteleri üzerinden örgütün eylem ve faaliyetlerini meşru göstererek insanları yönlendirdiği kanaatine varıldığını kaydederek, sanığın cezalandırılması ve Yerik'in tutukluluk halinin devamını istedi.

Mahkeme heyeti, Yerik'in, "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan 11 ay 20 gün, terör örgütü propagandası suçundan da 3 yıl 9 ay olmak üzere toplam 4 yıl 8 ay 20 gün hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti.

Heyet, verilen ceza miktarı ve temyiz incelemesinde dosyanın geçireceği süreyi dikkate alarak Yerik'in tahliyesine karar verdi.

Sanık, cezanın Yargıtay tarafından onaylanması halinde cezasının kalan süresini çekmek için cezaevine gönderilecek.

Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisi Gizem Yerik, Twitter'daki hesabından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği ve terör örgütleri PKK-YPG propagandası yaptığı iddiasıyla 26 Şubat'ta polis tarafından gözaltına alınmış, daha sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.

Yorumlar