Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay kimdir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni kabinen ilk Cumhurbaşkanı Yardımcısı olan Fuat Oktay kimdir?

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay kimdir?

SonHaberler | Haber Merkezi

Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Meclis'te yemin etmesiyle birlikte yeni hükümet sistemine "Merhaba!" dedi. Değişen yeni sistemde Başbakanlık makamı kaldırıldı. Başbakanlığa bağlı olan kurum ve makamlarda lağvedildi. Başbakanlıkta lağvedilen en önemli makamlardan biri de Başbakanlık Müsteşarlığı oldu. Eski Başbakanlık Müsteşarı olan Fuat Oktay yeni sistemde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı yardımcısı oldu. 

Yeni Bakanlar Kurulu Kabinesi'nin açıklanmasının ardından kabineye yeni isimler girdi. Yapılan değişiklikle artık bakanlar kurulunun çoğunluğu Meclis dışından seçilecek. Kanineye giren sürpriz isimlerden biri de Cumhurbaşkanı Yardımcısı olan Fuat Oktay. Peki Fuat Oktay klmdir? 

FUAT OKTAY KİMDİR?

Son Başbakanlık Msüteşarı olarak tarihe geçen Fuat Oktay aynı zaman yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarakta tarihe adını yazdırdı. 

Yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 1964 yılında Yozgat ilinde dünyaya gelmiştir. Oktay girdiği Çukurova Üniversitesi, İşletme Bölümü'nden 1985 yılında mezun olduktan sonra üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışmıştır. 1990 yılında, ABD'de otomotiv sektörünün merkezi olan Detroit'teki Wayne State Üniversitesi'nden işletme ve imalat mühendisliği alanlarında yüksek lisans, endüstri mühendisliği alanında ise doktora derecelerini aldı. ABD’de bulunduğu süre içerisinde otomotiv ve bilişim alanlarında uzmanlaştı.

KRİZ YÖNETİMİNDE UZMAN

Oktay, 2000'li yıllarında başlarında Türkiye'de yaşanan derin krizler döneminde işletmeler alanında kriz yönetimi noktasında uzmanlaşmıştır. Akademik alanda Beykent Üniversitesi'nde İşletme Bölüm Başkanlığı ve Dekan Yardımcılığı yapan Oktay, aynı zamanda hem kamu hem de özel sektör olmak üzere, birçok şirkete danışmanlık hizmetlerinde bulundu. Fuat Oktay aynı zamanda danışmanlık yaptığı özel şirketlerin bazılarında Genel Müdür, Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini de üstlenmiştir.

HAVACILIK ALANINDA DENEYİM SAHİBİ

Fuat Oktay, Akademik kariyer ve ototmotiv sektörünün yanı sıra 2008-2012 yılları arasında havacılık alanında da faaliyet yürütmüş ve uzmanlaşmıştır. Türk Hava Yolları (THY) Teknik A.Ş. Stratejik Planlama ve İş Geliştirme, Üretim Planlaması ve Bilgi Teknolojileri, Satış ve Pazarlamadan sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevlerini yürüten Oktay bu dönemde THY bünyesinde çeşitli ortak girişim projelerini hayata geçirdi ve DEİK, Türk-İngiliz, Türk-Alman ve Türk- İspanyol İş Konseyleri Yürütme Kurulu üyelikleri görevlerini yürüttü.

AFAD BAŞKANLIĞI YAPTI

Oktay, 2012 yılında Başbakanlık AFAD Başkanlığı görevine getirildi. Oktay 2016 tarihine kadar AFAD Başkanlığı görevini sürdürdü. Çeşitli sektörlerde uzmanlaştığı risk ve kriz yönetimi alanlarını, afet ve acil durum yönetimi konularında etkin bir şekilde uygulayarak birçok uluslararası kuruluş ile iş birliği içerisinde çalışmalarını Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına koordine etti.

SON BAŞBAKANLIK MÜSTEŞARI

Yeni sistemde ilk Cumhurbaşkanı Yardımcısı olan Fuat Oktay aynı zamanda yeni sistemle lağvedilen Başbakanlık makamının Müsteşarlık koltuğunda oturuyordu. Oktay, 19 Haziran 2016 tarihinden itibaren Başbakanlık Müsteşarlığı görevingetirilmiş ve 09 Temmuz 2018 tarihinde bu makamın lağvedilmesine kadar bu görevi sürdürmüştür.

 Oktay, 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı yürütülen sürece müdahil olmuştur. Müteakip dönemde, Suriye sınırındaki terör tehditlerine karşı yürütülen Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatları kapsamında kurumları arası koordinasyon görevini üstlenmiştir. Yine aynı dönemde, kamu hizmetlerinde dijital dönüşüm hamleleri gibi pek çok çalışmada yer almıştır.

Oktay, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.(TAI) yönetim kurulu üyeliği görevinde bulunmuştur. Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. yönetim kurulu üyeliği ve Türk Telekom A.Ş. yönetim kurulu başkan yardımcılığı görevlerini sürdürmektedir.

İlk Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay çok iyi derecede İngilizce bilmekte olup 3 çocuk babasıdır.

Yorumlar