Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Somali ziyareti

- Somali halkı ve gazeteciler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ülkelerine gerçekleştirdiği üçüncü ziyareti değerlendirdi - Somali Times gazetesi editörü Osman: - "Erdoğan’ın Somali’ye yaptığı ziyaret, Türkiye’nin Afrika kıtasıyla siyasi ve ekonomik ilişkilerini güçlendirdi. Ziyaret, Türkiye’nin Afrika’ya girmesi için 'kapı' niteliğini taşıyor"

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Somali ziyareti

MOGADİŞU (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Somali ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Somali Times gazetesi editörü Muhammed Osman, "Erdoğan’ın Somali’ye yaptığı ziyaret, Türkiye’nin Afrika kıtasıyla siyasi ve ekonomik ilişkilerini güçlendirdi. Ziyaret, Türkiye’nin Afrika’ya girmesi için 'kapı' niteliğini taşıyor." dedi.

Somali halkı ve gazeteciler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011 yılından bu yana ülkelerine üçüncü kez ziyarette bulunmasını değerlendirerek, duydukları memnuniyeti ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Somali ziyaretine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Somali Times gazetesi editörü Muhammed Osman, "Erdoğan’ın Somali’ye yaptığı ziyaret, Türkiye’nin Afrika kıtasıyla siyasi ve ekonomik ilişkilerini güçlendirdi. Ziyaret, Türkiye’nin Afrika’ya girmesi için 'kapı' niteliğini taşıyor." diye konuştu.

Ziyareti, gelişim projelerin uygulanması ve meydana gelen sivil savaşları sonucu yerle bir olan altyapının yeniden inşa edilmesi bakımından "Tarihi" olarak nitelendiren Osman, ziyaretin Somali ve bölgedeki diğer ülkelerin Türkiye'ye yönelik ilgisini artıracağını kaydetti.

Erdoğan’ın Somali’yi üç kez ziyaret ettiğini vurgulayan Osman, bunun, Somali’nin Türk siyasetinin odağı olduğu anlamına geldiğini bildirdi.

Gazeteci Muhammed Abdu da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinin iki ülke arasındaki siyasi ve kardeşlik bağının derinliğini anlatan yeni bir gösterge olduğunu belirterek, ziyaretin yakın ve uzak vadede olumlu etkilerinin görüleceğini savundu.

Somalili Said Emin de Türkiye’nin Afrika Boynuzu bölgesinde artan rolünün bir taraftan bölgedeki ülkeler arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkileri, bir taraftan da Türkiye’nin küresel alanda artan politikalarını olumlu etkileyeceğine işaret ederek, "Somali’nin desteklenmesine büyük önem vermesinden dolayı Erdoğan, Somalilerin gözünde tarihi destan." ifadesini kullandı.

Türkiye’nin, ülkenin altyapısını yıkan siyasi ve güvenlik çıkmazından çıkarmak için Somali'ye yönelik yürüttüğü politikalarını samimi bulduğunu anlatan Emin, Somali toplumunun Türkiye’nin ülkelerine yönelik rolünü hiçbir zaman unutmayacağını vurguladı.

Somalili genç Mahmut Abdülaziz de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinin başta Arap ülkeleri olmak üzere, uluslararası toplumun dikkatini çekeceğini kaydederek, çocuk ve aile hastanesi ile Türkiye büyükelçiliği binasının açılmasının ardından, Somali ile yeni anlaşmalar yapılmasının beklendiğini aktardı.

Türkiye’nin bölgedeki öncü rolü konusunda iyimser olduğuna vurgu yapan Abdülaziz, uluslararası toplum ve bölge ülkelerinin tersine, Türkiye cumhurbaşkanının vaatlerini yerine getirdiğini savundu.

Türkiye’nin Somali’deki tarafların uzlaşmaya varması için sarf ettiği çabalara, yatırımlara ve binlerce Somalilinin istifade ettiği insani yardımlara da değinen Abdülaziz, Türkiye’nin yakın gelecekte Somali siyasi alanında rol oynamasını beklediğini ve rolünün bölgedeki durumu etkileyeceğine işaret etti.

Abdülaziz, Türkiye’nin, ülkesinin güvenliğini desteklemek, federal hükümetine mali destekte bulunmak ve terör örgütü Eş-Şebab’ın saldırılarını engellemek için ihlas ve ciddiyetle çalışacağını bildirdi.


Yorumlar