Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik Marmaris'teki suikast girişimi

- Erdoğan'a Marmaris'teki kaldığı otelde suikast girişiminde bulunduktan sonra ormanlık alana kaçan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi darbeci askerleri bulmak için askerler ve polis ekipleri yoğun şekilde çalışıyor

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik Marmaris'teki suikast girişimi

MUĞLA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ayrılmasının ardından, Muğla'nın Marmaris ilçesinde konakladığı otele saldırı düzenleyen askerleri yakalamak için başlatılan çalışmalar havadan, karadan ve denizden sürdürülüyor.

Sık ormanlık ve sarp arazideki polis özel harekat ve Muğla İl Jandarma Komutanlı ekiplerinin takviye olarak Bornova 2. Jandarma Komando Tugay Komutanlığından tamamı rütbelilerden özel eğitimli bir tabur asker geldi.

İlçe stadından helikopterlerle helikopterlerle alınan yaklaşık 300 asker dağlık ve ormanlık alanlara indirildi.

Arama çalışmalarında timler, askeri teknolojinin son imkanlarını kullanıyor. Yer yer sarp arazinin üzerinde dronlar uçuruluyor.

Gruplara ayrılarak ormanlık alanda saklandıkları düşünülen FETÖ üyesi askerleri arama çalışmalarında "kobra" tipi araçlardan aktif şekilde yararlanılıyor.

Gündüz ve gece termal görüş sisteminin yanı sıra uzun mesafelere nokta atışı yapabilme imkanına sahip kobralar, askerlerin arama çalışmalarında işini kolaylaştırıyor.

Darbeci askerlerin bir an önce yakalanmasını bekleyen vatandaşlardan ise güvenlik güçlerine çok sayıda ihbar geliyor. Bütün ihbarları değerlendiren yetkililer, ihbar yapılan yerlere timleri sevk ediyor.

Marmaris Emniyet Müdürlüğü ekipleri ise darbeci askerleri yakalamak için ilçe çıkışında 24 saat kontroller yapıyor. Darbeci askerlerin fotoğraflarını gösteren polisler, vatandaşlardan bu kişileri görmeleri durumunda ihbarda bulunmalarını istiyor.

Sahil Güvenlik Marmaris Grup Komutanlığına bağlı botlar ise darbeci askerlerin deniz üzerinden bölgeyi terk etme ihtimaline karşı deniz kıyısında sürekli devriye görevi yapıyor. Ekipler termal kameralarla denizden koyları tarıyor.

- Operasyonun planlaması, "Paşa" lakaplı astsubaydan

FETÖ'nün 1981'den bu yana Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığını önemli bir komuta merkezi olarak kullandığı, "üssün imamı"nın şu anda firari olan Astsubay Başçavuş Zekeriya Kuzu olduğu tespit edilmişti.

Başçavuş Kuzu'nun FETÖ üyesi generallere dahi talimat verdiği, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik düzenlenen operasyonu da daha önce birlikte görev yaptığı Tümgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş ile Çiğli 2. Ana Jet Üssü Komutanlığında planlandığı belirlenmişti.

Bordo berelileri taşıyan iki helikopterin Marmaris semalarına varması üzerine operasyona katılan askerlere ordunun yönetime el koyduğunun ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı yakalamak için geldiklerinin söylendiği, Tümgeneral Sönmezateş'in de başka bir helikopterden operasyonu yönettiği tespit edilmişti.

Söz konusu operasyon kapsamında aralarında Sönmezateş'in de bulunduğu darbeci askerlerden 18'i gözaltına alınmıştı.

Firari askerlerin yakalanması için çalışma yürüten güvenlik güçlerine, Kuzu'nun yakalanmamak için güvenlik güçleriyle çatışmaya girebileceği uyarısında bulunulduğu öğrenildi.


Yorumlar