Cumhurbaşkanı Erdoğan TRT canlı yayınında

- Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan: (4) - "(Yeni Havalimanında) 100 bin kişi çalışacak. Bu Batı'yı çıldırtıyor, 'Bu çılgın Türkler ne yapıyor' diye. Daha çok çıldıracaklar" - "(Amerikan Senatosu'nun F-35'lerle ilgili kararı) F-35'e bizi sokan sizsiniz. Şu ana kadar da 800 milyon dolar ödeme yapmışız. Neyi konuşuyorlar? Senato müsaade etmeyecek anlamına gelen bir yazı senatodan çıkmış. Tabi burada Trump'ın tavrını bekliyoruz" - "(Yavuz Sultan Selim Köprüsü) Bu kamu-özel ortaklığı ile yapılmış olan bir yatırım. Dolayısıyla özel sektör buradan parasını almayacak mı? Biz bu parayı hangi sistemle ödüyoruz? Ne kadar araç geçti? Şu kadar. Ödenmesi gereken para ne kadar? Şu kadar. Açık ne kadar? Şu kadar. O açığı biz ne yapıyoruz? Biz o firmaya ödüyoruz ama biz burada karlıyız. Niye karlıyız? Şundan dolayı karlıyız; biz bunu milli bütçemizden ödemeye kalksak bunun faizi vesaire diye düşündüğünüz zaman bunun bize maliyeti daha fazla"

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Erdoğan TRT canlı yayınında

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Yeni Havalimanında 100 bin kişinin çalışacağını belirterek, "Bu Batı'yı çıldırtıyor, 'Bu çılgın Türkler ne yapıyor' diye. Daha çok çıldıracaklar." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TRT1, TRT Haber, TRT World ortak yayınında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye'nin ulaşım altyapısında devrim yaptıklarını, özellikle Marmaray projesinin kendisini duygulandırdığını dile getiren Erdoğan, "Marmaray'ı yapmak bize nasip oldu. Biz 29 Ekim 2013'te açtık, şu ana kadar 268 milyon yolcu Marmaray'dan geçti. Bu insanı heyecanlandırmaz mı, duygulandırmaz mı? Aynı şekilde Avrasya Tüneli. Biz dedik ki raylı sistemi yaptık ama bir de lastikli sistemi yapalım. Bunun için yine Asya-Avrupa arasında Avrasya Tünelini yaptık. Avrasya Tüneli de 20 Aralık 2016'da açıldı. Oradan da 23 milyon araç geçti. Bir başka Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 26 Ağustos 2016'da açıldı. Buradan da 69 milyon araç geçti. Burayı Bay Muharrem kötülüyor. Bay Muharrem, sen burayı kötüleyeceğine buradan ne kadar araç geçti bunu araştır. Bunun fiyatları sana yüksek geliyorsa sen buradan geçmezsin, merhum Özal'ın yaptığı köprüden geçersin veya merhum Demirel'in yaptığı köprüden geçersin. Mecbur değilsin oradan geçmeye." şeklinde konuştu.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün de kamu-özel ortaklığıyla gerçekleştirilen bir yatırım olduğuna vurgu yapan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla özel sektör buradan parasını almayacak mı? Biz bu parayı hangi sistemle ödüyoruz? Ne kadar araç geçti? Şu kadar. Ödenmesi gereken para ne kadar? Şu kadar. Açık ne kadar? Şu kadar. O açığı biz ne yapıyoruz? Biz o firmaya ödüyoruz ama biz burada karlıyız. Niye karlıyız? Şundan dolayı karlıyız; biz bunu milli bütçemizden ödemeye kalksak bunun faizi vesaire diye düşündüğünüz zaman bunun bize maliyeti daha fazla ama biz bunu bu şekilde yapınca bu bizi ciddi manada rahatlatıyor. Niye? Kira öder gibi biz buralara para ödemiş oluyoruz."

Erdoğan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, Marmaray ve Avrasya Tüneli'nin İstanbul'un ulaşım sorununu ciddi manada rahatlattığını vurguladı.


- "Bu Batı'yı çıldırtıyor"

İstanbul Yeni Havalimanına değinen Erdoğan, "Dünya artık bu konuda çok ciddi bir rekabetin içerisinde. Batı'da öyle havayolu firmaları var ki Türk Hava Yolları'nı (THY) çok yakın takipte izliyorlar. Destinasyon olarak şu anda THY dünyanın bir numarası. Bunu şu anda Batı firmaları yakalayamıyor. Şu anda filomuz da 400'e doğru yaklaşıyor uçak noktasında. THY, geniş gövdelilerde de çok ciddi alımlar ve kiralama yapıyor. THY'ye de böyle bir havalimanı yakışırdı. Bu havalimanında düşünebiliyor musunuz, 6 pist olacak. Burada toplam proje alana 76,5 milyon metrekare. Böyle bir yere bunu yaptık. Bizim Atatürk Havalimanımız ise 12 milyon metrekareydi. Bu ne demektir, 5-5,5 kat burası daha büyük. Atatürk Havalimanına artık ihtiyacımız kalmayacak. Biz de ne dedik? Bunun üzerine adım atalım. Atatürk Havalimanını Millet Bahçesi yapalım. Çevresi olmak sıradan bir olay değil. Atatürk Havalimanını da inşallah Millet Bahçesi olarak dünyaya örnek proje yapıyoruz. Yani biz Central Park'ı geçeceğiz. Onun 3-4 katı büyüklüğünde bir yer. Zaten Hyde Park'la mukayese etmeye gerek yok, onun çok çok fevkinde." ifadelerini kullandı.

Havalimanında bugüne kadar 32 bin kişinin çalıştığını, tamamen faaliyete geçtiğinde çalışan kişi sayısının 100 bin olacağını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Şimdi bu, Bu Batı'yı çıldırtıyor, 'Bu çılgın Türkler ne yapıyor' diye. Daha çok çıldıracaklar. Hele hele 29 Ekim'de açılışını yapıyoruz. İlk etapta yılda 90 milyon yolcu taşıyacak burası ama 2023'te yolcu potansiyeli nereye çıkıyor biliyor musunuz? 150 milyona çıkıyor. Bu onları rahatsız etmez mi? Bu onların ciddi manada ekmeğini alacak. Bir de şu var, şu anda yeni aldığımız geniş gövdeli uçaklar dünyanın bir ucundan bir diğer ucuna non-stop gidiyor, 16-18 saat bu şekilde uçabiliyor. Bu tabi birilerini rahatsız ediyor."


- "Burada Trump'ın tavrını bekliyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, göreve geldiklerinde Türkiye'nin savunma sanayisindeki ihtiyacının yüzde 20'sini karşılayabildiğini, bugün ise bu oranın yüzde 65'e yükseldiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bunların en önemlisi de bir İHA'lar, iki SİHA'lar, üç kısa süre sonra havada göreceğimiz Akıncı. Biz bunlar için, göreve geldiğimizde ben o zaman Bush'a rica ederdim, bize insansız hava aracı... 'Hay hay' derdi. Sonra 'Kongre müsaade etmedi' derdi. Bu, Obama döneminde de böyle oldu. Sayın Trump, 'Bizim kaliteli silahlarımız var' diyor, 'şu var' diyor, 'bu var' diyor. 'Tamam, ver o zaman' diyoruz. 'Ver' dediğimiz zaman da bu sefer, 'Kongre müsaade etmedi'. En son ne çıktı? F-35 olayı çıktı. F-35'e bizi sokan sizsiniz. Şu ana kadar da 800 milyon dolar ödeme yapmışız. Neyi konuşuyorlar? Senato müsaade etmeyecek anlamına gelen bir yazı senatodan çıkmış. Tabi burada Trump'ın tavrını bekliyoruz, bu ayrı mesele. Bu arada da bu F-35'lerden bir tanesinin devir teslimini perşembe günü yaptılar. Temennim odur ki burada bir yanlışa, gaflete düşmezler. Şunu bilmeleri lazım, Türkiye artık eski Türkiye değil, o CHP'nin geçmişteki Türkiye'si değil. O Nuri Demirağ'ların, Allah rahmet etsin, uçak ürettiği dönemde CHP zihniyeti onların uçak fabrikasını kapattı ve orayı gaz ocağı fabrikası haline dönüştürdü. Türkiye o Türkiye değil. Biz şimdi evelallah nasıl Hürkuş'u ürettiysek daha ileri teknolojiyle savaş uçaklarımızı da üretir hale geleceğiz."

(Sürecek)


Yorumlar