Cumhurbaşkanı Erdoğan: (8)

- "(ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Votel'in darbeci askerlere yönelik sözleri) Haddini bildirmediğiniz zaman bunlar kendilerini haklı moduna koyuyor. Bir defa senin stratejik ortağın benim. NATO'da benimle berabersin ve önemli bir görevdesin ve bu bölgede CENTCOM'un başındasın. Sen kalkıp da niçin Türkiye'deki muhataplarından birisiyle görüşmüyorsun" - "Tüm mesele bu durumu düzeltmek. Bu işin en ideal düzeltmesi nedir? Bu adamı teslim etmeleridir. Yani Fetullah Gülen'in bir defa Türkiye'ye teslim edilmesidir. Çünkü siz bizden ne talep ettiyseniz bugüne kadar hep verdik. Şimdi biz size böyle bir talepte bulunuyoruz. Diyoruz ki 'Bu adam bizim ülkemizi, darbe girişiminde bulunmak suretiyle kana buladı" - "Bir numaranın Fetullah Gülen olduğundan zerre kadar endişem yok. Bakın 20 sene, 15 sene, 10 sene önce böyle söylenseydi, böyle düşünmezdim. 3-4 yıl öncesine kadar bile inanın ben bu kadarını beklemiyordum, bu kadarını düşünmüyordum. Ama ne yazık ki ciddi manada burada bir yanılgıya düşmüşüz. Allah bizi affetsin"

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Erdoğan: (8)

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Joseph Votel'in darbeci askerlere yönelik sözlerine ilişkin, "Haddini bildirmediğiniz zaman bunlar kendilerini haklı moduna koyuyor. Bir defa senin stratejik ortağın benim. NATO'da benimle berabersin ve önemli bir görevdesin ve bu bölgede CENTCOM'un başındasın. Sen kalkıp da niçin Türkiye'deki muhataplarından birisiyle görüşmüyorsun." dedi.

Erdoğan, ATV-A Haber ortak yayınında 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruları yanıtladı.

ABD Genelkurmay Başkanı General Joseph Dunford'un, Türkiye'ye ziyaretine ilişkin soru üzerine Erdoğan, Dunford'un pazartesi günü Türkiye'ye geleceğini belirtti.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Votel'in sözlerini de değerlendiren Erdoğan, bu kişinin darbeci askerlere ilişkin sözlerinden geri adım attığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, böyle çıkış yapanlara hadlerini bildirmek gerektiğini ifade ederek, "Haddini bildirmediğiniz zaman bunlar kendilerini haklı moduna koyuyor. Bir defa senin stratejik ortağın benim. NATO'da benimle berabersin ve önemli bir görevdesin ve bu bölgede CENTCOM'un başındasın. Sen kalkıp da niçin Türkiye'deki muhataplarından birisiyle görüşmüyorsun." diye konuştu.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın da bu konuyu Dunford'la ayrıca görüşeceğini dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:

"Tüm mesele bu durumu düzeltmek. Bu işin en ideal düzeltmesi nedir? Bu adamı teslim etmeleridir. Yani Fetullah Gülen'in bir defa Türkiye'ye teslim edilmesidir. Çünkü siz bizden ne talep ettiyseniz bugüne kadar hep verdik. Şimdi biz size böyle bir talepte bulunuyoruz. Diyoruz ki 'Bu adam bizim ülkemizi, darbe girişiminde bulunmak suretiyle kana buladı.' Bir numaranın Fetullah Gülen olduğundan zerre kadar endişem yok. Bakın 20 sene, 15 sene, 10 sene önce böyle söylenseydi, böyle düşünmezdim. 3-4 yıl öncesine kadar bile inanın ben bu kadarını beklemiyordum, bu kadarını düşünmüyordum. Ama ne yazık ki ciddi manada burada bir yanılgıya düşmüşüz. Allah bizi affetsin."

- "Türkiye'nin kontra propagandaya girmesi gerekiyor"

Fetullah Gülen'in iadesi için ABD'ye heyet gönderilmesi hakkındaki soruyu yanıtlarken Erdoğan, bu konuyla ilgili ABD'nin sürekli bilgi ve belge istediğini ifade ederek, "Ben de Başbakandan süratle Adalet ve Dışişleri Bakanımızı... Ben de Cumhurbaşkanlığından bir iki tane özel temsilcimi vereyim birlikte gitsinler ziyaret etsinler. Oradaki muhataplarıyla bu görüşmeyi yapsınlar ve olayları şu anda hazırladığımız görüntüleri adeta bir belgesel olarak İngilizcesini sunalım." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu girişimin diğer ülke yetkilileri tarafından da anlaşılması için görüntüler ve olayla ilgili bilgilerin Fransızca'ya çevrilerek Afrika'ya, Arapça olarak Ortadoğu ve Körfez ülkelerine gönderileceğini dile getirerek, Türkiye'nin dünyada adeta bir kontra propagandaya girmesi gerektiğine dikkati çekti.

Türkiye'nin gelişmesini hazmedemeyenlerin aleyhte propaganda çalışmaları yaptığını aktaran Erdoğan, "Biri burada darbe yapıyor ve bu darbe neticesinde benim bunca şehidim var, 3 bine yakın yaralım var. Sen benim bu şehitlerimi, yaralılarımı görmeyeceksin, kalkıp ondan sonra yok 'İşkence yapılıyor.' diyeceksin. Burada karşılıklı vuruşmalar var. Bütün bu vuruşmaların içerisinde her şey olabilir ama sen bunu kalkıp işkence diye değerlendiremezsin. Senin elindeki delilin ne, belgen ne, neye göre bunu söylüyorsun?" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu sözde sivil toplum örgütlerinin Guantanamo gibi birçok suçun işlendiği yerle ilgili herhangi bir yayınının da olmadığına işaret etti.

- "Bu millet bütün cephelere yeter"

Erdoğan bir başka soru üzerine terörle mücadele edildiğinden kimsenin şüphe duymaması gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "8 şehidimizden bahsedildi, aldığım rakama göre 38 terörist de etkisiz hale getirildi. Şu anda oradaki askerimiz bu işi, bu süreci takip ediyor. Şimdi 48 saat içerisinde tüm komuta kademesi hemen görevinin başında olacak. Dolayısıyla şu andan itibaren görevinin başına gitmiş olan komutanlarımızın olduğunu biliyorum. Pazartesi gününden itibaren herkes işinin başında olmuş olacak." diye konuştu.

Erdoğan, görevlendirmelerle ilgili yakın takipte olacaklarını dile getirerek, operasyonlardan zerre taviz vermeden bu süreci devam ettireceklerini vurguladı.

Bu süreçten çok farklı ve fazla dersler çıkarıldığının altını çizen Erdoğan, şunları söyledi:

"Bunun hesabını da çok farklı soracağız. FETÖ'cülerden de PKK'sından da PYD'sinden de YPG'sinden de DAEŞ'inden de... Bu mücadeleyi yaparak kaç cephe olursa olsun, bu millet bütün cephelere yeter. Evelallah güvenlik güçlerimiz bütün cephelere yeter. Bu tasfiyeler mücadelemizi daha da güçlendirdi. Niye? Çünkü onlar adeta bir kanser virüsü gibi her yerdeydiler. Hain içinizde olduğu zaman bir defa mücadele gücünüzü engelliyor. Bu süreç içerisinde kaç tane generali ayırdık. Şu anda içeride olanlar malum, zaten sayı itibarıyla belli ve gelen yeni albaylardan, sınıf subaylarından general olanlar ile kurmaydan general olanlara baktığınız zaman neredeyse eşit sayıda. Bu da ayrı bir denge, ayrı bir heyecan."

- "İşin aslı tuğ-tüm kademesidir"

Erdoğan, "Darbe girişimine katılanların hangi kademede olduğuna dair bir istatistik var mı?" sorusuna karşılık yargılamaların devam ettiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çok açık, net bir şey söyleyim ki bu işin aslı tuğ-tüm kademesidir. Ağırlıklı bu kademedir. Yukarıya gittikçe bu iş minimize olan bir noktadadır." dedi.

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi açılışında söylediği, "Mazlumlar üzerine oynanan oyunları bozacağız." sözüne dair soruyu Erdoğan, "Tüm dünya mazlumlarının üzerine oynanan oyunları Türkiye'den kopuk düşünmek yanlıştır." şeklinde yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu olayların hepsinin Türkiye ile alakalı olduğunu, dünya mazlumlarının yanlarında sadece Türkiye'nin durduğunu vurguladı.

Türkiye'deki darbe girişiminin dünyanın bir çok noktasında protesto edildiğine işaret eden Erdoğan, "Böyle bir darbe girişimine dünyanın hiçbir yerinde, hangi düşünceden olursa olsun, malum düşünce hariç, onun yanında bir düşünce daha var. Bunun dışında kimsenin eyvallahı yok. Kimse buna müdahale etmiyor. Çünkü Türkiye asla böyle bir girişime layık bir ülke değildi. Yanlış yaptılar ve bunlar maalesef attıkları bu adımla kendilerini çok kötü ele verdiler. Şimdi de bunun bedelini ödüyorlar ve ödeyecekler." diye konuştu.

- "Allah'ın tuzağı en hayırlısıdır"

"Peki bu yanlış adımı neden attılar?" sorusunu yanıtlarken Erdoğan, Kur'an-ı Kerim'deki bir ayetten alıntı yaparak, "Bütün hepsinin tuzağı vardır ama Allah'ın tuzağı en hayırlısıdır." cevabını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbe girişiminde bulunanların bu hayırlı tuzağa düştüğünü, darbeyle ilgili 40 yıllık çalışmalarının 12 saatte bitirildiğini dile getirdi.

Bu yapının hala temizlenmediğini anlatan Erdoğan, rehavete kapılmadan, titizlikle çalışmaların devam etmesi gerektiğini bildirdi.

(Bitti)

Yorumlar