Çocuklar hayallerindeki şehri kurdu

- ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğunun desteğiyle gerçekleşen "Benim Şehrim" adlı atölye çalışmasına katılan Türk ve Suriyeli çocuklar, Tarlabaşı sokakları görüntüleyerek, hayallerindeki şehri oluşturdu - Başkonsolos Hunter: - "Türkiye, mültecilere yardım konusunda çok ağır bir yük omuzlamış durumda. Biz de ABD'nin Türkiye misyonu olarak mültecilerin yaşamlarını yeniden kurmalarına yönelik çalışmalara destek vermekten memnuniyet duyuyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Çocuklar hayallerindeki şehri kurdu

İSTANBUL (AA) - ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğunun desteğiyle yürütülen "Benim Şehrim" isimli atölye çalışmasına katılan Türk ve Suriyeli çocukların Tarlabaşı'nda çektiği fotoğraf ve videolardan hayallerindeki şehir oluşturuldu.

ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğundan yapılan açıklamaya göre, Tarlabaşı'nda yaşayan ve eğitim gören Türk ve Suriyeli çocuklar, 10-11-12 Mayıs'ta Tarlabaşı Toplum Merkezi'nde, "Benim Şehrim" isimli atölye çalışmasına katıldı.

Farklı kültürlerden gelen çocukların, kendilerini daha verimli ifade etmelerine zemin sağlayarak, ortak bir fikir üzerinde birlikte çalışmalarının mümkün olabileceğini göstermeyi ve çocuklar arasındaki iletişimi, hikaye anlatımı vasıtasıyla toplumla paylaşmayı hedefleyen çalışma, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğunun desteğiyle gerçekleşti.

Atölye çalışması, sosyal inovasyon, anlatı tasarımı ve strateji uzmanı ABD'li Lina Srivastava'nın liderliğinde, Katy Morrison, Oscar Raby, Melda Akbaş ve Sinan Vural ile yapıldı.

Proje kapsamında Tarlabaşı sokaklarını gezen Türk ve Suriyeli çocuklar, yabancı uzmanlar ve gönüllülerin gözetiminde, eserleri için fotoğraf ve video çekerek, malzeme topladı.

Yaşları 8 ila 14 arasında değişen çocukların çektiği fotoğraflar, videolar ve hikayeleri dijital ortama aktarıldı. Bir hafta süren post prodüksiyon çalışmasının ardından projeye katılan çocuklar, 24 Mayıs'taki gösterimde Google tarafından sağlanan sanal gerçeklik gözlüklerini kullanarak, hayallerindeki kenti gezme fırsatı buldu.

Twitter Video ile yapılan iş birliği sonucunda, kısa videolar "Twitter@video" adresi üzerinden paylaşıldı.

- "Hayal aynı: Güvenli, huzurlu ve barış dolu bir yer"

ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Charles F. Hunter, Tarlabaşı Toplum Merkezi'nde gerçekleştirilen gösterime katıldı. Projede görev alan çocuklarla Türkçe ve Arapça sohbet eden Hunter, "Türkiye, mültecilere yardım konusunda çok ağır bir yük omuzlamış durumda. Biz de ABD'nin Türkiye misyonu olarak mültecilerin yaşamlarını yeniden kurmalarına yönelik çalışmalara destek vermekten memnuniyet duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Tarlabaşı Toplum Merkezi uzmanlarından Melda Akbaş da projenin savaştan kaçarak Türkiye'ye iltica eden çocukların yaşıtlarıyla sanat ve teknolojiyi kullanarak kaynaşmasını hedeflediğini belirtti.

Akbaş, "Farklı şehirlerden gelen, farklı diller konuşan çocukların birlikte yaşamak istedikleri şehri dijital medyanın ortak diliyle tasarlıyor olmaları çok anlamlı. Ayrıca pek çok çocuğun ortak şehir hayali aynı: Güvenli, huzurlu ve barış dolu bir yer." değerlendirmesini yaptı.

Türk öğrenciler, proje sonrasında, aynı okulda okudukları halde zaman zaman iletişim kurmaktan çekindikleri Suriyeli arkadaşlarıyla daha kolay kaynaşacaklarını aktardı.

Yorumlar