Çocuk kreşleri ve gündüz bakımevlerine yönelik düzenleme

- Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre, kreşlerde artık 0-2 yaş arasında en çok 10, 2 yaşından büyüklerde ise ise en çok 20 çocukla bir grup oluşturulabilecek - Yönetmelikle 0-36 aylık çocuklar için ayrı olması gereken alt değiştirme bölümü ile mama ve yemeklerin hazırlandığı alanlar, bundan böyle 0-24 aylık çocuklar için düzenlenecek

Google Haberlere Abone ol
Çocuk kreşleri ve gündüz bakımevlerine yönelik düzenleme

ANKARA (AA) - Özel kreş ve gündüz bakımevlerinde, bundan böyle 0-2 yaş grubundaki en çok 10 çocukla bir grup oluşturulacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca hazırlanan "Özel Kreş ve Gündüz Bakımevleri ile Özel Çocuk Kulüplerinin Kuruluş ve İşleyiş Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, çalışma odası, çocuk kulübü, kuruluş, oyun ve dinlenme odası bentlerinde "6-12 yaş grubu" ibaresi yerine "ilkokul ve ortaokul eğitimine devam eden" tanımı yer alacak.

Kuruluşun açılacağı bina ile ilgili belgeler yetkili serbest proje bürolarından da alınabilecek.

Özel kreş ve gündüz bakımevi ile özel çocuk kulüplerinin, aynı binada veya aynı bahçe içerisinde bir arada bulunması halinde, bu birimler birbirlerinden bağımsız olarak faaliyetlerini sürdürecek.

Eski yönetmeliğe göre 0-36 aylık çocuklar için ayrı olması gereken alt değiştirme bölümü ile mama ve yemeklerinin hazırlandığı alanlar, bundan böyle 0-24 aylık çocuklar için düzenlenecek.

- Kuruluş müdürü olacaklarda aranacak nitelikler

Yönetmelikte kreş ve gündüz bakımevleri ile çocuk kulüplerinde kuruluş müdürü olacaklarda aranacak nitelikler şu şekilde sıralandı:

"Fakülte ve yüksekokulların en az dört yıllık sosyal hizmet, psikoloji, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, eğitimde psikolojik hizmetler, çocuk gelişimi, çocuk gelişimi ve eğitimi, okul öncesi eğitimi öğretmenliği, çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmenliği ve anaokulu öğretmenliği bölümlerinden mezun olup Bakanlık veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile resmi veya özel eğitim kurumlarında en az 2 yıl çalışacak.

Eğitim fakültelerinin yukarıda belirtilenler dışındaki bölümleri ve fen edebiyat fakültelerinden mezun olanlardan pedagojik formasyona sahip olup Bakanlık veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile resmi veya özel eğitim kurumlarında en az 2 yıl çalışması gerekecek.

Bakanlık veya Bakanlık izni ile açılan bakım hizmeti veren kuruluşlar ile resmi veya özel eğitim kurumlarında yöneticilik yapacak.

Yukarıdaki fakülte veya bölümlerden ön lisans mezunu olduktan sonra en az 4 yıl Bakanlığa bağlı veya bakanlık izni ile açılan bakım hizmeti veren kuruluşlar ile resmi veya özel eğitim kurumlarında görev yapacak."

- Her grup için en az bir grup sorumlusu görevlendirilecek

Bu kurumlarda 0-2 yaş arasındaki çocuklardan en çok 10 çocukla bir grup oluşturulabilecekken, 2 yaşından büyük çocuklarda ise en çok 20 kişiyle bir grup oluşturulabilecek. Her grup için en az bir grup sorumlusu ve bir çocuk bakıcısı görevlendirilecek.

İlkokul ve ortaokul eğitimine devam eden çocuk grubunda ise en çok 20 çocukla bir grup oluşturulacak. Her grup için en az bir grup sorumlusu görevlendirilecek.

Daha önce oluşturulan bir komisyon tarafından denetlenen kuruluşlar artık vali onayı ile il müdürlüklerince denetlenecek. Ayrıca bu kurumlarda bakanlık denetçileri tarafından da denetim yapılabilecek. Eğitim programlarının uygulanması ise yine Milli Eğitim Bakanlığınca gerçekleştirilecek ve tespit edilen eksiklikler il müdürlüğüne bildirilecek.


Yorumlar