Çocuk İstismarını Araştırma Komisyonundan ÇİM'e ziyaret

- Başta cinsel istismar olmak üzere çocuklara yönelik her türlü istismar olaylarının araştırılması amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonunun üyeleri, Ankara'daki Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk İzlem Merkezinde incelemelerde bulundu - AK Parti Bartın Milletvekili Tunç: - "Çocuk izlem merkezleri, istismara uğramış çocukların ifadelerinin karakollarda, adliye ortamında alınması yerine çocuğun tekrar mağdur olmasını engelleyecek bir sistemi sağlıyor"

Google Haberlere Abone ol
Çocuk İstismarını Araştırma Komisyonundan ÇİM'e ziyaret

ANKARA (AA) - Başta cinsel istismar olmak üzere çocuklara yönelik her türlü istismar olaylarının araştırılması amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonunun üyeleri, Ankara'daki Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk İzlem Merkezinde (ÇİM) incelemelerde bulundu.

Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ve komisyon üyesi milletvekilleri, cinsel istismar mağduru çocukların adli soruşturma süreçlerinde ifadelerinin psikologlar eşliğinde tek elden alınması ve daha fazla örselenmelerini engellemek amacıyla kurulan, Türkiye'nin ilk ÇİM'i olma özelliğini taşıyan merkezde detaylı incelemeler yaparak, doktorlardan bilgi aldı.

- "Çocukların tekrar mağdur olmasını engelleyecek bir sistem"

Tunç, bilgilendirmelerin ardından yaptığı açıklamada, komisyonun 40 gündür çalışmalarını sürdürdüğünü ve bu süre zarfında adli tıpçılar, psikiyatristler, hukukçular, akademisyenler ve kamu kurum ve kuruluşlarının uzmanlarının olduğu çok sayıda tarafın dinlendiğini aktardı.

Çocuklara yönelik her türlü istismarın araştırılması için konunun tüm boyutlarıyla ele alındığını ve incelendiğini vurgulayan Tunç, "Çocuklarımız çok önemli, onlar bizim geleceğimiz. Onları geleceğe en iyi şekilde hazırlamak hepimizin görevi. Mağdur olmamaları, bu tür istismar olaylarına karşı korunmaları çok önemli. Ülkemizde özellikle son yıllarda faaliyete geçirilen çocuk izlem merkezleri, istismara uğramış mağdur çocukların ifadelerinin karakollarda, adliye ortamında alınması yerine çocukların tekrar mağdur olmasını engelleyecek bir sistemi sağlıyor." diye konuştu.

Daha sonra Türkiye Ankara Kamu Hastaneleri Kurumu Müşterek Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Emre Yatman, uzman psikologlar ve hukukçuların da hazır bulunduğu toplantıda ÇİM'ler ile ilgili sunum yaptı.

Komisyon üyesi milletvekillerinin uzmanlara, merkezlere yönelik sorular sorduğu toplantıda ÇİM'lerle ilgili yasal düzenlemenin hızla hayata geçirilmesi gerektiği, fiziksel temas içermeyen internet üzerinden istismar, psikolojik istismar gibi suçların da bu yasal düzenleme kapsamına alınması konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

- "Mağdur çocukların ifadeleri 'aynalı oda'da alınıyor"

ÇİM Sorumlu Hekimi Dr. Çilem Bilginer, komisyon üyelerinin ÇİM'i ziyaretinde gerçekleştirdiği bilgilendirmede, merkezin, çocuklara yönelik ihmal olup olmadığının araştırıldığı "aile görüşme odası", savcılar ve bakanlık uzmanları için oluşturulan odalar ile çocuk oyun odası, çocuklara yönelik adli muayene odası, çocukların ifadelerinin psikolog eşliğinde alındığı "aynalı gözlem odası" bulunduğunu anlattı. Bilginer, merkezde gidecek yeri bulunmayan ya da farklı durumları olan çocukların yatılı olarak kalabileceği odalar da yer aldığını belirtti.

Merkezlerin 24 saat esasına göre çalıştığını ve günde ortalama 5-6 adli vakaya bakıldığını aktaran Bilginer, merkezde gönüllülük esasına göre çalışan uzman psikologların yanı sıra savcılar, avukatlar, adli tıp uzmanı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı uzmanlarının da görev yaptığını ifade etti.

Yorumlar