"Çocuk gelin"ler Anayasa Mahkemesi gündeminde

- Anayasa Mahkemesi, 16 yaşındakilerin evlenmesine olanak tanıyan Türk Medeni Kanunu'nun 124. maddesinin iptali istemiyle yapılan başvurunun ilk incelemesini yaptı - Başvuruda eksiklik tespit etmeyen Yüksek Mahkeme, iptal istemini daha sonra belirlenecek bir günde esastan görüşerek karara bağlayacak

Google Haberlere Abone ol
"Çocuk gelin"ler Anayasa Mahkemesi gündeminde

ANKARA (AA) - Anayasa Mahkemesi, 16 yaşındakilerin evlenmesine olanak tanıyan Türk Medeni Kanunu'nun 124. maddesinin iptali istemiyle yapılan başvurunun ilk incelemesini yaptı.

Ankara'da 13 yaşındaki kız çocuğunun evlenmesi için ailesinin açtığı dava, Ankara 10. Aile Mahkemesi'nde görüldü. Davaya, Gündem Çocuk Derneği de müdahil oldu.

Ankara 10. Aile Mahkemesi hakimi, davada uygulama konusu olan Türk Medeni Kanunu'nun, "Erkek veya kadın 17 yaşını doldurmadıkça evlenemez. Ancak, hakim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple 16 yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir." hükmünü içeren 124. maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğu kanısına vararak, iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Başvuruyu bugünkü gündemine alan Yüksek Mahkeme, düzenlemenin iptali istemiyle yapılan başvurunun ilk incelemesini yaptı. Başvuruda eksiklik tespit etmeyen heyet, iptal istemini daha sonra belirlenecek bir günde esastan görüşerek karara bağlayacak.

Yorumlar