Clinton'ın e-postaları

- ABD başkan adayı Clinton'ın e-postalarıyla ilgili FBI yetkilileriyle yaptığı görüşmenin içeriği ortaya çıktı

Google Haberlere Abone ol
Clinton'ın e-postaları

WASHINGTON (AA) - ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), ABD başkan adayı Hillary Clinton'ın dışişleri bakanı olduğu dönemde yazışmaları için şahsi e-posta hesabını kullanmasına ilişkin soruşturma kapsamında Clinton ile yapılan görüşmenin içeriğini kamuoyuna açıkladı.

FBI'ın açıkladığı ve bazı bölümlerinin gizli tutulduğu 58 sayfalık soruşturma belgesinde, Clinton'ın özel e-posta sonucusunu ya da e-posta adresi kullanmak için talepte bulunmadığı sonucuna varıldı.

Bu durum, federal kayıtların tutulmasına yönelik politikaların ihlali anlamına geliyor. Clinton, daha önce özel e-posta adresini kullanmasına izin verildiğini söylemişti.

FBI belgesine göre, Clinton, temmuz ayı başında FBI yetkilileri ile yaptığı görüşmede, bakanlığı döneminde şahsi adresini ve sunucusunu kullanmak için gerekli yerlere açıkça bir talepte bulunmadığını söyledi.

Clinton, Dışişleri Bakanlığından hiç kimsenin bu konuda kendisine endişe beyan etmediğini, bakanlıktan yazıştığı herkesin kişisel adresini kullandığını bildiğini belirtti. ABD başkan adayı, ayrıca kullandığı sistemin yazılım ve donanımı hakkında bilgi sahibi olmadığını, bazen "garip görünümlü" postalar aldığını ancak endişe yaratacak şüpheli e-posta sayısının çok fazla olmadığını ifade etti.

Özel sunucuyu kontrol etmenin kolaylığı bakımından kendi yardımcılarına özel e-posta açmaları talimatı verdiğini belirten Clinton, yasal yükümlülüklerinden kaçmak için özel sunucu kullandığına dair kimseyle bir konuşma yapmadığını dile getirdi.

Hillary Clinton'ın 2009-2013 arasındaki bakanlığı döneminde kullandığı özel e-posta sunucusu, eşi eski ABD Başkanı Bill Clinton ile yaşadıkları New York'taki evlerinin bodrumunda bulunuyordu. FBI belgesinde sunucuya ait bazı teknik bilgiler de yer aldı.

Clinton, başkan adaylığını açıkladığından bu yana bakan olarak yazışmalarında özel hesabını kullandığı için önemli devlet bilgilerinin internet korsanlarının ya da başka ülkelerin eline geçmiş olabileceği gerekçesiyle eleştiriliyordu. FBI, Clinton'a karşı yasal bir süreç başlatılmasına gerek olmadığı tavsiyesinde bulunmuş, Adalet Bakanlığı da dosyanın kapandığını açıklamıştı.

FBI Başkanı James Comey, Clinton ve yardımcılarının aşırı derecede dikkatsiz davrandığını söylemiş, ancak gizli bilgilerin bilerek kötüye kullanıldığını ya da başkalarının eline geçtiğini gösteren bir kanıt bulunmadığını belirtmişti.

Clinton'ın yazışmalarının önemli bir kısmı mahkeme kararıyla ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından kamuoyuyla paylaşılmış, ancak gizli bilgiler çıkarılmıştı. Başkanlık yarışında Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump, Clinton'ın özel e-posta hesabını kullanmasını sık sık kampanyasında kullanıyor.


Yorumlar