Çin ve Rusya Güney Çin Denizi'nde askeri tatbikat yapacak

-Çin, askeri tatbikatın üçüncü bir tarafı hedef almadığını belirtti

Google Haberlere Abone ol
Çin ve Rusya Güney Çin Denizi'nde askeri tatbikat yapacak

PEKİN (AA) - Çin ve Rusya, Güney Çin Denizi'nde ortak askeri tatbikat yapacak.

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yang Yücün, Çin ve Rusya donanmalarının, taraflar arasında varılan anlaşma uyarınca eylül ayında Güney Çin Denizi'nde askeri tatbikat düzenleyeceğini açıkladı.

Yücün, tatbikatın, iki ülke arasındaki kapsamlı stratejik işbirliği ortaklığının pekiştirilmesi ve askeri alanda dostluk işbirliğinin derinleştirilmesinin yanı sıra deniz güvenliği tehdidine karşı iki donanma arasında ortak kapasitenin güçlendirilmesi amacı taşıdığını ifade etti.

Yücün ayrıca, olağan bir tatbikat olduğu ve üçüncü bir tarafı hedef almadığını iddia ettiği tatbikatın içeriğine ilişkin bilgi verilmedi.

Öte yandan son dönemde bölgede askeri tatbikatlarını artıran Pekin yönetimi, bölgedeki egemenlik sorununa taraf Filipinler'in başvurduğu davaya ilişkin Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin kararı öncesinde 5-11 Temmuz arasında tartışmalı Güney Çin Denizi sorununda askeri tatbikat yapmıştı. Çin ordusu ayrıca, askeri tatbikat nedeniyle, Güney Çin Denizi'ndeki bir bölgeye 19-21 Temmuz arası olmak üzere 3 gün seyahat yasağı koymuştu.

Dünyanın en önemli deniz güzergahlarından olan ve zengin hidrokarbon rezervlerinin bulunduğuna inanılan Güney Çin Denizi üzerinde Çin başta olmak üzere Filipinler, Vietnam, Malezya, Brunei ve Tayvan'ın hak iddia etmesi nedeniyle bölgede uzun süredir gerilim yaşanıyor.​

Filipinler, 2013'te BM Daimi Tahkim Mahkemesine başvurarak, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki ada ve adacıklarda hak iddia etmesiyle ilgili dava sürecini başlatmıştı. Lahey'de bulunan mahkeme, 12 Temmuz'da açıkladığı kararda Çin'in Filipinler'in egemenlik haklarını ihlal ettiğine ve suni adalar inşa ederek Güney Çin Denizi'ndeki mercan kayalıklarına büyük zarar verdiğine hükmetmişti. Kararda, Çin'in, Güney Çin Denizi sularında ve kaynaklarında tarihten gelen ayrıcalıklı bir kontrole sahip olduğu yönündeki iddiasıyla ilgili herhangi bir kanıt bulunmadığı belirtilmişti.

Yorumlar