Çin ve Endonezya arasında Güney Çin Denizi'nde gerilim

PEKİN (AA) - Çin, Endonezya donanmasının Güney Çin Denizi'nde Çinli balıkçı teknelerini taciz etmesine tepki gösterdi. Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan...

Google Haberlere Abone ol
Çin ve Endonezya arasında Güney Çin Denizi'nde gerilim

PEKİN (AA) - Çin, Endonezya donanmasının Güney Çin Denizi'nde Çinli balıkçı teknelerini taciz etmesine tepki gösterdi.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Endonezya donanmasının, Güney Çin Denizi'nde balıkçılık faaliyeti yürüten Çinli balıkçı teknelerini aşırı güç kullanarak taciz etmesinin tepkiyle karşılandığı bildirdi.

Endonezya'ya bölgedeki istikrar ve barışı etkilemesinin yanı sıra tansiyonu yükseltici eylemlerden kaçınması çağrısının yapıldığı açıklamada, Endonezya'nın, bu eylemleri ile BM Deniz Hukuku Sözleşmesi (UNCLOS) ve bölgede taraf ülkeler arasında varılan Güney Çin Denizi'nde Davranış Bildirgesi'ni (DOC) ihlal ettiği vurgulandı.

Çin, Endonezya donanmasının, bölgede Çinli balıkçı teknesine ateş açması sonucu bir Çinli balıkçının yaralandığını bildirirken, diğer bir balıkçı teknesine de el konularak teknedeki 7 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Diğer yandan mart ayında Endonezya, bölgede kaçak avlanan balıkçı teknesi yakalamaya çalışan Endonezya güvenlik güçlerine Çin sahil güvenlik ekiplerinin müdahale etmesine sert tepki göstermişti.

Pekin yönetimi, yeraltı kaynakları açısından zengin Güney Çin Denizi'nde başta Filipinler olmak üzere, Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da aralarında bulunduğu bölge ülkeleriyle egemenlik tartışmaları yaşıyor. Çin, balıkçılık açısından da ayrı öneme sahip bölgede geçmişten bu yana balıkçılık faaliyeti yürüttüklerini savunarak, egemenlik haklarını güçlendirmek istiyor.

Yorumlar