Çin ve ABD dışişleri bakanları telefonda görüştü

- Çin, ABD'ye "tek Çin" ilkesine sadık kalması çağrısında bulundu

Google Haberlere Abone ol
Çin ve ABD dışişleri bakanları telefonda görüştü

PEKİN (AA) - Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, ikili ilişkiler, bölgesel ve uluslararası konuların ele alındığı telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.

China Daily gazetesinin haberine göre, Vang, Kerry ile telefon görüşmesinde, Çin-ABD ilişkilerinin sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde gelişmesi için ortak çaba harcanması gerektiğini vurgulayarak ABD'nin "tek Çin" ilkesine sadık kalmasını ve tarafların, bağımsızlık yanlısı Demokratik İlerleyiş Partisi'nin (DPP) seçimleri kazandığı Tayvan'la ilgili meseleyi uygun bir şekilde ele almasını umduğunu söyledi.

Vang, Çin'in, Suriye'de ateşkesin sağlanması ve soruna siyasi çözüm bulunmasına yönelik BM Güvenlik Konseyi kararını desteklediğini ve bu konuda yapıcı rol oynamaya devam edeceğini belirtti.

Kerry de ABD'nin, Çin ile ilişkilere büyük önem verdiğini ifade ederek Washington yönetiminin, Tayvan meselesiyle ilgili duruşunun değişmediğini ve değişmeyeceğini vurguladı. Kerry, "Tayvan'ın bağımsızlığını" hiçbir şekilde desteklemediklerinin altını çizdi.

John Kerry, Suriye konusunda olduğu gibi diğer meselelerde de Çin ile koordinasyonlarının devam edeceğini ve iki tarafın, Güney Çin Denizi'ndeki sorunların uygun şekilde ele alınması konusunda fikir birliğine vardığına işaret etti.


Yorumlar