Çin-Myanmar ilişkileri

- Çin Devlet Başkanı Şi, Myanmar Dışişleri Bakanı Suu Çii ile görüştü

Google Haberlere Abone ol
Çin-Myanmar ilişkileri
PEKİN (AA) - Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii ile bir araya geldi.
Başkent Pekin'deki Diaoyütai Devlet Konukevi'nde yapılan görüşmede iki ülke arasındaki dostluk ve dayanışmanın pekiştirilmesi vurgusu yapıldı.
Devlet Başkanı Şi, Çin ve Myanmar'ın çok kapsamlı stratejik ortaklık ilişkisinin her geçen gün yeni neticelerle pekişeceğine inancını dile getirerek, "Myanmar halkının, kendileri için sonsuza dek iyi bir komşu, iyi dost, iyi kardeş ve iyi ortak olduğu" vurgusunu yaptı.
Suu Çii ise "Çin-Myanmar sınır güvenliği ve istikrarını ortak bir şekilde koruma taraftarı olduklarının" altını çizerek, "Myanmar'ın sınır komşuları ile dostluk ilişkisini etkileyecek olaylara asla izin vermeyiz" ifadesini kullandı.
Pekin yönetimi, Suu Çii'nin temaslarında, Myanmar'ın kuzeyinde yapımına destek verdiği ancak 2011'de halkın karşı çıkmasıyla eski Myanmar Devlet Başkanı Thein Sein döneminde durdurulan Myitsone baraj projesini tekrar gündeme getirerek çözüme kavuşturmayı amaçlıyor.
Çin, 3,6 milyar dolarlık baraj projesinin tamamlanmasıyla bu ülkeden elektrik ithal etmeyi planlıyor.
Suu Çii de o dönem binlerce köylünün evini terk etmek zorunda kalacağını açıklamış ve baraj karşıtı kampanya başlatmıştı.
Çin ziyaretine önceki gün başlayan Suu Çii, için dün Başbakan Li Kıçiang resmi karşılama töreni düzenlemişti.
Myanmar'da 8 Kasım 2015'teki seçimleri büyük bir farkla kazanan Demokrasi İçin Ulusal Birlik Partisinin (NLD) Nobel Barış ödüllü lideri Suu Çii, anayasanın, birinci derece yakınları yabancı ülke vatandaşı olanların devlet başkanlığı koltuğuna oturmasını yasaklayan hükmü dolayısıyla devlet başkanlığına aday olamamıştı. NLD, devlet başkanlığı için Suu Çii'nin çocukluk arkadaşlarından Htin Kyaw ile Henry Van Thio'yu aday göstermişti. Htin Kyaw, parlamentoda yapılan seçimde 652 oyun 360'ını alarak devlet başkanı seçilmişti.

Yorumlar